OBLETNICA VLADANJA

FOTO: Goreči Britanci praznujejo s kraljico

Objavljeno 02. junij 2012 18.42 | Posodobljeno 02. junij 2012 18.42 | Piše: Mo. S., STA

Praznovanje bo trajalo vse do torka, kraljica Elizabeta II. pa ima do takrat kup obveznosti.

Španski kralj Carlos s kraljico Sofio.

LONDON – Velika Britanija je ob obilnem deževju začela štiridnevno proslavljanje 60-letnice vladavine britanske kraljice Elizabete II. Obeleženje druge diamantne obletnice v zgodovini britanske monarhije se je v središču Londona začelo s pozdravnim streljanjem kraljeve čete s salvami.

Praznovanje se je v britanski prestolnici in drugod po Otoku začelo ob 13. uri po tamkajšnjem času. Kraljica, ki je velika ljubiteljica konj, ima danes natrpan urnik, med drugim ogled znamenite konjske dirke Epsom Derby.

Elizabeta II., monarhinja z najdaljšim stažem v Evropi, obeležuje 60 let, odkar je po očetovi smrti 6. februarja 1952 prevzela britansko krono.

Kraljica simbol stabilnosti

Slovesno so razpoloženi tudi mediji. »Naj se slavje začne,« je na naslovnici zapisal Times. »V zadnjih šestih desetletjih je bila kraljica simbol stabilnosti. Njena nesebična predanost v naslednjih štirih dneh zasluži našo hvalo,« so še poudarili v časniku. Daily Express je kraljici zaželel »božanski jubilej« in dodal, da si ga zasluži, The Sun pa je izpostavil, da se človek ne zbudi vsako jutro v dan, ki bo zabeležen v zgodovinskih učbenikih.

Pel ji bo tudi Paul McCartney

Slovesnosti naj bi se v naslednjih dneh udeležilo več sto tisoč ljudi. Kraljica se bo v nedeljo s kraljevsko barko zapeljala po Temzi, pri čemer jo bo spremljalo okoli 1000 plovil, v ponedeljek pa se bo udeležila koncerta pred Buckinghamsko palačo, na katerem bo nastopila vrsta znanih glasbenikov, med drugimi Paul McCartney in Elton John.

Slavje do torka

Uradna praznovanja se bodo sklenila v torek, ko bo v londonski stolnici sv. Pavla najprej potekala zahvalna maša. Sledila bo kraljeva povorka kočij do Buckinghamske palače, kraljica pa bo nato ljudi s svojimi otroki, vnuki in pravnuki pozdravila tudi z balkona palače.
 

Deli s prijatelji