TURISTIČNA TRIBUNA

FOTO: Golf med kiviji in papigami

Objavljeno 19. maj 2017 19.45 | Posodobljeno 19. maj 2017 19.45 | Piše: Vane D. Fortič

Novozelandsko golf igrišče Cape Kidnappers uvrščajo na šestnajsto mesto med sto najboljšimi na svetu. Njegova posebnost in edinstvenost je združitev igrišča in rezervata za favno in floro, predvsem domorodno.

Davnega leta1769 je kapitan James Cook s slavno jadrnico Endeavour plul ob zahodni obali Severnega otoka. K jadrnici so s kanuji priveslali Maori. Med trgovanjem so z jadrnice ugrabili dečka, streli so pokosili nekaj Maorov, deček pa se je rešil. Kraj ugrabitve je Cook poimenoval Cape Kidnappers – Rt ugrabiteljev.

Velik polotok, ki meri 2500 hektarjev, je danes v zasebni lasti. Lastnik največjega dela, golfa in drugih površin je Američan Julian Robertson, lastnik četrtine polotoka Andy Lowe. Državna organizacija DOC pa upravlja območje, kjer gnezdi največja celinska kolonija morskih ptic avstralskih strmoglavcev (angleško: gannet) na svetu. Tu gnezdijo že vse od leta 1870.

Leta 2006 so na Cape Kidnappers začeli izvajati dolgoročni projekt obnove nekdanjega živalstva in rastlinstva polotoka.

Najprej so kopenske in morske ptice, plazilce in nevretenčarje ter travnike in pašnike, borov in domorodni gozd zaščitili z deset kilometrov dolgo in dva metra visoko ograjo. Ta varuje rezervat pred podganami, dihurji, hermelini, mačkami, kozami, oposumi, ježi. Vzporedno s kmetijstvom, gozdarstvom, rekreacijo in turizmom so želeli povečati biološko raznovrstnost polotoka.

Igrišče za golf, dolgo 6500 metrov in z 18 luknjami, je zasnoval ameriški arhitekt Tom Doak. Doak je avtor več kot tridesetih igrišč po vsem svetu in kar štiri med njimi je revija in spletna stran Golf Digest uvrstila med sto najboljših na svetu, lani Cape Kidnappers na šestnajsto mesto. Na vseh lestvicah je stalno v vrhu legendarno škotsko igrišče St. Andrews, domovina golfa, kjer so žogico udarjali že v začetku 15. stoletja. Da bi si pridobil izkušnje, je na tem slavnem igrišču arhitekt Tom Doak eno poletje nosil palice (bil je caddy).

Golfišče Cape Kidnappers vzdržuje 15 uslužbencev. Vedno znova se izkaže, da je svet majhen. Nedavno sta se jim pridružila Ljubljančan Matija Kotnik, z družino se je priselil leta 2015, in Novozelandec Evan Woolf, ki živi s Slovenko Aljo Rupar, tudi Ljubljančanko.

Matija Kotnik je povedal: »Cape Kidnappers je luksuzno igrišče. Urejamo še bunkerje (peščene pasti), kjer si zajci ponoči kopljejo brloge, saniramo načete površine. Zajci so prava novozelandska nadloga, tako so se razmnožili, da jih je že več milijonov.«

Za vzrejo domorodnih živali skrbi posebna ekipa, ki v svoje vrste vabi tudi prostovoljce. Leta 2008 so naselili prve kivije in jih je že 150. Živijo v zaraščenih zajedah, ki potekajo proti morju. Za vodeni ogled obiskovalec plača 375 novozelandskih dolarjev, del zneska je namenjen ohranjanju domorodnih vrst. Poleg kivijev vzrejajo še dve vrsti papig, kaka in kakariki. Ko odrastejo, jih izpustijo, da prosto letajo naokoli.

V rezervatu zdaj živijo tudi plazilci, živi fosili tuatare. Odrasla žival meri 60 cm, povprečno pa doživijo kar 120 let.

Menedžer je Avstralec Brad Sim. Z električnim vozilom raziščeva igrišče z okolico. »Preden smo zasnovali današnji Cape Kidnappers, je bila tu kmetija in le kolonija strmoglavcev. Še vedno imamo ovce in krave, ki čistijo zemljišče ob igrišču. Za prehrano gostov v malem hotelskem naselju z imenom Farm, ki ima restavracijo, vinsko klet in 26 namestitev, smo uredili ekološki zelenjavni vrt.«

Ponujajo še tematske sprehajalne poti, obiskovalci lahko jahajo, si ogledajo strmoglavce, kivije, pokušajo vino.

»Ta luknja se imenuje Infinity (neskončnost), od tod vidiš morje in horizont,« pri luknji številka 12 pove Brad. Pripeljala sva se namreč do roba klifa, ki se strmo spušča do morske obale. Ob obali so posadili značilna domorodna drevesa kauri.

Igralci ne verjamejo v vraže, sicer ne bi bili uspešni pri luknji 13. V klubskih prostorih je obešena tabla Hole in one (kdo in kdaj je z enim udarcem spravil žogico v določeno luknjo). Zanimivo, prvi je na seznamu sin lastnika Alex Robertson – 22. decembra 2003 je z enim udarcem spravil žogico v luknjo številka trinajst.

Koliko pa stane nastanitev in ena partija na igrišču? Brad Sim pojasni: »Vse o našem igrišču in cenah si lahko ogledate na spletni strani www.capekidnappers.com.«

Na Cape Kidnappers je vse luksuzno. Naselje ima pet zvezdic, kuhinja in nastanitve spadajo med najboljše na svetu.

Deli s prijatelji