SIRIJA

FOTO: »Džihadisti sekajo glave in jih razstavljajo drugim v opozorilo«

Objavljeno 13. oktober 2014 16.35 | Posodobljeno 13. oktober 2014 16.35 | Piše: B. P.

Ulice Kobanija so po pripovedovanju tistih, ki so pobegnili, polne obglavljenih trupel, tista, ki jih niso obglavili, pa imajo iztaknjene oči.

Pripadniki Islamske države vse povprek morijo, žrtvam pa sekajo glave in jih polagajo na vidna mesta drugim v opozorilo.

KOBANI – Dillyar (13) je z družino vse življenje prebival v sirskem mestu Kobani, kjer že slab mesec dni potekajo srditi boji med skrajno sunitsko Islamsko državo (ID) in kurdskimi borci. Ko se je nasilje začelo stopnjevati, sta se s sedem let starejšim bratrancem odločila zbežati. A daleč nista prišla.

Ne eni od ulic so jima pot prekrižali pripadniki ID. Dillyar se jim je izmuznil, njegov bratranec Mohamed pa te sreče ni imel. Zadržali so ga in eden od v črno oblečenih skrajnežev je od nekod potegnil nož. Sledil je krik, zaradi katerega je 13-letniku zaledenela kri v žilah, kar je sledilo, ga zdaj spremlja tudi v sanjah, ki so zdaj le še nočne more. »Potisnili so ga na tla in mu z nožem odrobili glavo. Vpili so 'Alah akbar',« je britanskemu novinarju povedal deček, ki je bil priča grozoti, ki je noben otrok ne bi smel videti.

Ulice in ceste so polne trupel

Njegova zgodba pa je le ena izmed mnogih povsem enakih ali pa še bolj krvavih. Ulice in ceste so po pripovedovanju tistih, ki so pobegnili v sosednjo Turčijo, polne obglavljenih trupel, tista, ki jih niso obglavili, pa imajo večinoma iztaknjene oči. »Videl sem na desetine, morda celo stotine obglavljenih trupel. Glave so potem odnesli drugam, na vidnejša mesta, vsem nam v opozorilo. Nekatera trupla so bila zgolj brez dlani in nog. Videl sem glave brez oči. Prizorov ne bom pozabil do konca življenja,« se spominja 38-letni oče štirih otrok, ki so prav tako videli vse te grozote.

V turškem begunskem kampu ob meji s Sirijo je nastanjen tudi Ahmed Baki. Z družino je pred dnevi zapustil Kobani, tam pa je ostal njegov bratranec. »Ko smo ob ga prihodu poklicali domov, so se oglasili pripadniki ID. Da imajo njegovo glavo, so povedali, in da jo bodo odnesli v njihovo utrdbo. Neki profesor angleščine jih je poskušal ustaviti, pa so ga ozmerjali z nevernikom, ga privezali na stol in ga odvlekli proč. Pozneje smo izvedeli, da so obglavili tudi njega,« pripoveduje Ahmed. Ker so skrajneži obtožili njegovega soseda, da dostavlja zelenjavo nevernikom, so obglavili tudi njega. Požgali so mu kmetijo, govedo in celo čebelnjake.

Če džihadisti zavzamejo Kobani, ne bo nobeden preživel

V Združenih narodih ugibajo, da je v Kobaniju še vedno okrog 700 civilistov, večina starejših, prepuščenih na milost in nemilost džihadistov. Če ti mesto zavzamejo, najbrž nobeden od njih ne bo preživel, se bojijo.

Deli s prijatelji