POOSTREN NADZOR

FOTO: Bostonski maraton letos minil brez nasilja

Objavljeno 21. april 2014 23.21 | Posodobljeno 21. april 2014 23.29 | Piše: STA, Ma. F.

V lanskoletnem terorističnem napadu so umrle tri osebe, 260 pa jih je bilo ranjenih.

BOSTON – Američan Meb Keflezighi in Kenijka Rita Jeptoo sta zmagovalca priljubljenega, 118. bostonskega maratona. Osemintridesetletni Keflezighi, sicer po rodu Eritrejec, je poskrbel, da je zmaga po letu 1983 in Gregu Meyerju prvič ostala doma, pri tem pa je s časom 2:08:37 postavil drugi najboljši izid Američana v Bostonu in osebni rekord.

Jeptoojeva, ki je zmagala drugič zapored in tretjič nasploh, pa je postala nasploh najhitrejša atletinja na tem maratonu, nov rekord (sicer še neuraden) proge zdaj znaša 2:18:57.

Letos brez nasilja

Letošnji bostonski maraton – prvi po lanskoletnem terorističnem napadu, v katerem so umrle tri osebe, 260 pa jih je bilo ranjenih, je danes potekal ob močno zaostrenih varnostnih ukrepih in se končal brez nasilja ter z zmago Američana eritrejskega rodu. Ob progi se je kljubovalno zbralo milijon ljudi, teklo pa jih je nekaj manj kot 36.000.

Organizatorji so imeli za tek prijavljenih 35.755 tekmovalcev, kar je malce manj od rekorda, ki je bil dosežen na 100. obletnico maratona leta 1996 (38.708), vendar pa 9000 več kot lani, ko sta v cilju eksplodirali bombi, izdelani doma iz ekonom loncev.

Nastavila sta ju brata čečenskega porekla Tamerlan in Džohar Carnajev. Prvi je umrl med begom pred policijo, mlajši Džohar pa čaka na sojenje. Zaradi njunega dejanja je letos za varnost skrbelo 3500 policistov in 800 vojakov nacionalne garde, maraton pa se je začel z minuto molka. Kljub varnostnim ukrepom, zaradi katerih so bili prepovedani nahrbtniki in steklenice, večje od enega litra, pa so ljudje prišli iz vseh ZDA in tudi tujine ter tako poslali sporočilo, da terorizem ne bo (preveč) spreminjal njihovega načina življenja.


 

Deli s prijatelji