MENJAVA NA VRHU

FOTO: Belgija ima novega kralja

Objavljeno 21. julij 2013 18.15 | Posodobljeno 21. julij 2013 18.15 | Piše: STA, M. U.

Princ Philippe je zaprisegel kot novi belgijski vladar.

Med prisego. Foto: Reuters

BRUSELJ – Belgijski princ Philippe je zaprisegel kot novi belgijski kralj, potem ko se je njegov oče Albert II. po 20 letih vladanja odpovedal prestolu in abdiciral. V prisegi pred belgijskim parlamentom se je zavezal, da bo odgovorno izpolnjeval svojo novo vlogo ter bo zvest ustavi in zakonom Belgije.

Kralj dobrega srca

Med slovesnostjo v kraljevi palači v Bruslju je Albert podpisal listino abdikacije in se navzočim belgijskim dostojanstvenikom in politikom zahvalil za vse, kar so dosegli v času njegove vladavine. Albert je zatrdil, da je njegov sin pripravljen na novo vlogo, da ima dobro srce in bo zagotovo dobro vladal državi. Poklonil se je tudi belgijskemu premierju Eliu Di Rupu in se zahvalil svoji ženi, kraljici Paoli. »Kraljici, ki me je vedno podpirala pri mojih nalogah, bi rad preprosto rekel hvala,« je dejal in ženi obenem poklonil »velik poljub«.

Philippe je tako postal sedmi belgijski kralj od ustanovitve monarhije leta 1831. Kot kralj ne bo smel javno komentirati dnevne politike, prav tako ne bo smel dajati intervjujev. V Belgiji, parlamentarni monarhiji, bo tako kot do zdaj vloga kralja pretežno predstavniška. Podporo mu bo nudila njegova žena Mathilde, s katero se je poročil leta 1999. Mathilde je sicer postala prva kraljica Belgije belgijskega rodu. Nova kraljica je bila pred poroko logopedinja, poleg tega pa je študirala psihologijo. Med ljudmi je zelo priljubljena.
 

Deli s prijatelji