KRIZA

FOTO: Avtobusi z begunci že na meji z Avstrijo

Objavljeno 05. september 2015 11.52 | Posodobljeno 05. september 2015 11.54 | Piše: STA, Mo. S.

Avstrija in Nemčija sta pristali, da sprejmeta nekaj tisoč beguncev, ki so več dni na Madžarskem čakali na možnost za pot v ti državi.

BUDIMPEŠTA, DUNAJ – Begunce, ki so se v petek predvsem z glavne železniške postaje v Budimpešti peš odpravili proti zahodu, je Madžarska začela z avtobusi voziti na mejo z Avstrijo, tja jih je prispelo že skoraj 3000. Tako Avstrija kot Nemčija sta namreč pristali, da sprejmeta nekaj tisoč beguncev, ki so več dni na Madžarskem čakali na možnost za pot v ti državi.

Kot je v zgodnjih jutranjih urah potrdil avstrijski kancler Werner Faymann, je z odločitvijo, ki sta jo sprejela z nemško kanclerko Angelo Merkel, seznanil madžarskega premierja Viktorja Orbana. Povod zanjo naj bi bile »trenutne izredne razmere na madžarski meji«, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Številni naprej v Nemčijo

Madžarska je dala na razpolago za prevoz beguncev približno 100 avtobusov, od katerih so prvi v jutranjih urah dosegli mejni prehod Hegyeshalom/Nickelsdorf med Madžarsko in Avstrijo. Vsega skupaj jih je tja v zadnjih urah prispelo že med 2500 in 3000, je sporočila avstrijska policija. Številni bodo nadaljevali pot proti Nemčiji. Pričakali so jih predstavniki varnostnih sil in Rdečega križa. V Nickelsdorfu so za prišleke pripravili približno 600 postelj, pri zagotavljanju hrane in zdravstvene oskrbe pa so aktivirali tudi sosednje dežele.

Po poročanju madžarske tiskovne agencije MTI so prvi begunci izstopili iz avtobusov pred mejo z Avstrijo in se peš odpravili prek mejnega prehoda, kjer so jih Avstrijci pričakali s transparenti, na katerih so bili izrazi dobrodošlice, in s hrano.

Nekateri tudi peš iz Budimpešte

V petek se je okrog 1200 beguncev peš odpravilo z železniške postaje Keleti v Budimpešti proti meji z Avstrijo. Želena destinacija številnih je Nemčija, kamor so že v preteklih dneh želeli priti z rednimi linijami vlakov. Madžarske oblasti so jim v začetku tedna to sprva omogočile, nato pa postajo zanje zaprle. V četrtek so jih zatem z vlaki več sto prepeljali v azilne centre, kamor pa jih večna noče. Zavračajo namreč registracijo na Madžarskem, ker se bojijo, da bi v tem primeru morali tam tudi ostati.

Ko so po begunce, ki so bili peš na poti proti Avstriji, prišli avtobusi, so bili ti sprva nejeverni in so zahtevali, da z njimi potujejo tudi novinarji in aktivisti.

Madžarska je trenutno središče begunske krize v Evropi, saj poskuša na tisoče beguncev, ki potujejo prek Grčije in Srbije, prek njenih meja doseči zahodno Evropo, predvsem Nemčijo. Ta je pred dnevi za sirske državljane prekinila izvajanje Dublinske konvencije, v skladu s katero mora prosilce za azil obravnavati tista država članica EU, v kateri so vstopili v Unijo.

Deli s prijatelji