MIGRANTSKA KRIZA

FOTO: 20.000 sirskih beguncev pred Turčijo, Erdogan: Turčija je v nevarnosti

Objavljeno 07. februar 2016 13.07 | Posodobljeno 07. februar 2016 13.07 | Piše: STA, K. K.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes dejal, da bo Turčija odprla mejo za sirske begunce, če bo to potrebno.

BEJRUT – Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes dejal, da bo Turčija odprla mejo za sirske begunce, če bo to potrebno, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Na sirsko-turški meji na območju turške province Kilis po podatkih ZN v mrazu še vedno čaka okoli 20.000 sirskih beguncev, ki so domove zapustili zaradi napadov režimskih sil v okolici Alepa.

Erdogan: Brate bomo spustili v državo

»Režim je blokiral del Alepa /.../ Turčija je v nevarnosti. Če pridejo na mejo in ne bodo imeli druge izbire, moramo in bomo, če bo potrebno, naše brate spustili v državo,« je dejal turški predsednik.

Guverner province Kilis Sulejman Tapsiz je povedal, da so prebežnike namestili v osmih namestitvenih centrih na sirski strani meje in da v Turčiji gostijo že od dva do 2,5 milijona Sircev. Turčija je po njegovih besedah sposobna sprejeti še od 30.000 do 35.000 beguncev. Po njegovih podatkih pa bi jih lahko na turško mejo v prihodnjih dneh prišlo še 70.000.

Cavusoglu: Ne moremo jih pustiti tam

Turški zunanji minister Mevlut Cavusoglu je v soboto poudaril, da njegova država za sirske begunce ohranja politiko odprtih vrat. »Sprejeli smo že 5000 beguncev, še dodatnih 50.000 do 55.000 pa jih je na poti in ne moremo jih pustiti tam,« je dodal.

V ponedeljek se bosta v Ankari srečala nemška kanclerka Angela Merkel in turški premier Ahmet Davutoglu, ki bosta govorila o uresničevanju akcijskega načrta Evropske unije in Turčije za zmanjšanje pritoka nezakonitih migrantov v Evropo.

Deli s prijatelji