AVTOMOBILIZEM

Ford: Če misliš, da zmoreš, ali če misliš, da ne zmoreš, vedno imaš prav

Objavljeno 23. avgust 2013 18.37 | Posodobljeno 23. avgust 2013 18.37 | Piše: S. N.

Po njegovi zaslugi so avtomobili postali dostopni množicam, kar je omogočilo preoblikovanje kmetijskih gospodarstev v ZDA in po svetu v uspešne industrijske trge. 

Letos mineva 150 let od rojstva Henryja Forda, legende 20. stoletja in vizionarja, ki je z inovativnimi idejami zaznamoval razvoj avtomobilizma in s svojo vizijo vplival tudi na širšo družbo. Po njegovi zaslugi so avtomobili postali dostopni množicam, kar je omogočilo preoblikovanje kmetijskih gospodarstev v ZDA in po svetu v uspešne industrijske trge. Številni zgodovinarji mu pripisujejo zasluge za nastanek srednjega razreda v ZDA, saj je njegov, za tiste čase revolucionarni sistem visoko zajamčenih plač postavil temelje poštene razdelitve družbenega kapitala, ime Henry Ford pa se je za vedno zapisalo v zgodovino.

150 let po Fordovem rojstvu je njegovo ime še vedno zapisano na ovalni znački priljubljenih avtomobilov. V tovarni so zelo ponosni, saj je ravno ford galaxy v porodnišnico odpeljal ponosne starše angleškega prestolonaslednika, v fordu focusu pa se rad prevaža papež Frančišek.

Deli s prijatelji