POGOJNA KAZEN

Finsko sodišče zaradi podkupovanja obsodilo Patrio

Objavljeno 16. februar 2015 18.33 | Posodobljeno 16. februar 2015 18.50 | Piše: STA, Ma. F.

Dva vodilna moža finskega orožarskega podjetja sta obsojena na leto in osem mesecev pogojne kazni, Patria pa bo morala plačati 297.000 evrov kazni, poročajo finski mediji.

HELSINKI – Finsko sodišče v kraju Hämeenlinna je danes obsodilo dva vodilna moža finskega orožarskega podjetja Patria zaradi podkupovanja pri prodaji oklepnikov Hrvaški. Obsojena sta na leto in osem mesecev pogojne kazni, Patria pa bo morala plačati 297.000 evrov kazni, je za STA potrdil finski tožilec v primeru Jukka Rappe.

Izvršni podpredsednik Patrie Vehicles Heikki Hulkkonen ter zastopnik Patrie na Hrvaškem Reijo Niittynen, ki je bil tudi zastopnik Patrie v Sloveniji, sta bila obsojena na leto in osem mesecev pogojne kazni. Direktor prodaje Tuomas Korpi je bil oproščen. Patria pa bo morala plačati tudi kazen, je povedal Rappe. Tričlanski sodni senat je odločil soglasno.

Obsojeni so bili zaradi podkupovanja pri prodaji oklepnikov Patrie Hrvaški leta 2007. Vrednost pogodbe je bila 112 milijonov evrov.

Rappe je tudi povedal, da se prihodnji torek, 24. februarja, na višjem sodišču v kraju Turku začenja pritožbeni proces za slovenski del procesa proti Patrii. Proces bo trajal do 9. aprila s povprečno dvema obravnavama na teden, na katerih bosta tožilstvo in obramba ponovno predstavila svoje dokaze.

Hulkkonen, Korpi, Niittynen ter še dva nekdanja visoka uslužbenca Patrie so bili januarja sicer na sodišču v Hämeenlinni oproščeni obtožb za podkupovanje v primeru prodaje Patrijinih oklepnikov v Sloveniji.

»Položaj je zdaj zelo zanimiv, glede na podobnost zadev v obeh primerih,« je še povedal tožilec Rappe. Obtoženi v obeh primerih, tako za Slovenijo kot Hrvaško, so namreč isti, podobni so bili tudi marketinški projekti, prodaja je bila izvedena v približno enakem obdobju in na zelo podoben način, je še pojasnil Rappe.
 

Deli s prijatelji