PA KOALICIJA?

Finančni minister odstopil zaradi spora o davčni reformi

Objavljeno 26. avgust 2014 15.24 | Posodobljeno 26. avgust 2014 15.24 | Piše: STA, K. K.

Njegov odhod iz vlade bi lahko prinesel negotovost avstrijski veliki koaliciji, ki jo poleg konservativcev sestavljajo še socialdemokrati (SPÖ), iz katerih izhaja kancler Werner Faymann.

Ibarabe so več let izsiljevale podjetnika.

DUNAJ – Avstrijski finančni minister, podkancler in predsednik ljudske stranke (ÖVP) Michael Spindelegger je danes odstopil z vseh funkcij. Na hitro sklicani novinarski konferenci na Dunaju je 54-letni politik to odločitev utemeljil s sporom glede davčne reforme, glede katere je bil deležen vse glasnejših kritik, tudi iz vrst lastne stranke. Njegov odhod iz vlade bi lahko prinesel negotovost avstrijski veliki koaliciji, ki jo poleg konservativcev sestavljajo še socialdemokrati (SPÖ), iz katerih izhaja kancler Werner Faymann. Slednji je bil o Spindeleggerjevem odstopu obveščen malo pred javnostjo, po seji vlade pa je pred novinarji izrazil prepričanje, da koalicija zaradi tega ni ogrožena. »Računam, da bo koalicija vzdržala do leta 2018,« je dejal po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA.

Potrebna je strategija za naprej

SPÖ in ÖVP sta na nasprotnih bregovih glede nujnosti davčne reforme. Socialdemokrati si namreč že leta prizadevajo za uvedbo davka na premoženje, kar pa ljudska stranka zavrača. Nestrinjanje glede davčne reforme pa vlada tudi znotraj konservativnih vrst. Predsednik ÖVP je bil namreč tarča ostrih kritih konservativnih vodij avstrijskih zveznih delež, ki so terjali več hitrosti pri davčni reformi, ki jo je Spindelegger ves čas vztrajno zavračal.

Deželni glavarji Tirolske, Gornje Avstrije in Predarlske so mu očitali preveč rigidno ekonomsko politiko. Tirolski deželni glavar je ob tem med drugim zahteval davčne razbremenitve, pojasnjuje francoska tiskovna agencija AFP. »Govoriti le ne in praviti, da moramo varčevati, je premalo. Potrebna je tudi strategija za naprej,« pa je konec tedna izjavil deželni glavar Gornje Avstrije.

Kot je danes poudaril Spindelegger, bi bila davčna reforma v tem trenutku mogoča le z novim zadolževanjem in novimi davki, kar pa zanj ni sprejemljivo in se v to proti lastnim prepričanjem ni mogel pustiti prisiliti. Vsem članom vlade, deželnim glavarjem in poslancem naj bi bile številke o stanju dolga znane, je poudaril. »Odkritost do ljudi je zame še posebno pomembna.«

Bolni predhodnik

Težave s koalicijskimi partnerji in predstavniki interesnih skupin bi še lahko vzdržal, je dodal Spindelegger in nato odgovornost za odstop pripisal lastni stranki. »Zdaj pa je prišlo do situacije, ko iz lastne stranke prihaja jasen signal. Premoč so dobili tisti, ki pravijo, da se moramo odzvati na ta populizem.« S tem pa je bila njegova lojalnost in zmožnost paktiranja preveč obremenjena, je še izpostavil ob odločitvi za odstop.

Avstrijski dolg znaša 79 odstotkov BDP, velika koalicija pa želi to številko do leta 2018 znižati na 71,5 odstotka. Spindelegger se je verjetno zaradi tega danes izrekel za davčno reformo, a v »pravem trenutku«, pri čemer bi bilo treba upoštevati cilj znižanja javnega dolga in uravnoteženega proračuna v letu 2016.

Spindelegger je na čelo ÖVP stopil leta 2011, ko se je tedanji finančni minister Josef Pröll iz zdravstvenih razlogov odločil za odhod iz politike. Takrat je postal tudi podkancler, na čelu finančnega resorja pa je bil od decembra 2013 in tako s položaja odhaja po slabih devetih mesecih. Pred tem je bil od leta 2008 zunanji minister.

Bo vskočil gospodarski?

Kot finančni minister se je Spindelegger ukvarjal s težavnim vprašanjem likvidacije Hypo Alpe Adria banke, zapletel pa se je tudi v javni spor z obrambnim ministrom Geraldom Klugom (SPÖ) glede obrambnega proračuna.

O Spindeleggerjevem nasledniku bo že drevi odločalo predsedstvo ljudske stranke, napoveduje APA. Kot možnega kandidata omenjajo gospodarskega ministra Reinholda Mitterlehnerja. Ta je danes od vlade že terjal čim hitrejšo razjasnitev vprašanja novega finančnega ministra, da bi tako zagotovili opravilnost koalicije. Pri tem pa naj bi bil po njegovih besedah govor tudi o ravnanju glede davčne reforme, se torej odločiti za »varčevalno ali ofenzivno usmeritev«.

Kancler je danes povedal, da mu je Spindelegger sam izrazil pričakovanje, da bo njegov naslednik znan do torka, ko bo Faymann parlamentu predstavil tudi nove člane vlade iz socialdemokratskih vrst.

Predsednik svobodnjakov (FPÖ) Heinz-Christian Strache pa se je na odstop Spindeleggerja odzval z zahtevo po predčasnih volitvah.

 

Deli s prijatelji