PO REFERENDUMU

Fidel Castro Aleksisu Ciprasu: Briljantno

Objavljeno 07. julij 2015 13.18 | Posodobljeno 07. julij 2015 13.18 | Piše: STA, K. K.

Dogajanje v zvezi z grškim referendumom je spremljal prek televizije, je 88-letnik razkril v pismu, objavljenem na spletnem portalu vlade Cubadebate.

Nekdanji kubanski voditelj Fidel Castro

HAVANA, ATENE – Kubanski revolucionarni voditelj in dolgoletni predsednik Fidel Castro je čestital grškemu premierju Aleksisu Ciprasu za »briljantno politično zmago«. Dogajanje v zvezi z grškim referendumom je spremljal prek televizije, je 88-letnik razkril v pismu, objavljenem na spletnem portalu vlade Cubadebate.

Prebivalstvo Latinske Amerike in karibskih otokov občuduje Grčijo in njen pogum v tem prelomnem času, pismo Castra povzema nemška tiskovna agencija dpa. Grki so se po njegovih besedah zoperstavili »zunanji agresiji« in odločno branijo svojo identiteto in kulturo.

Castro je Grčijo opisal kot državo, ki je Kubancem dobro poznana po svoji zgodovini in velikih prispevkih k »najbolj kompleksnim človeškim aktivnostim«, kot sta umetnost in politična znanost. Opozoril je na krhko ravnovesje ob trenutni politični situaciji v svetu in Ciprasu pri nadaljnjem delu zaželel veliko uspeha.

Na nedeljskem referendumu v Grčiji je proti pogojem, ki so jih v zameno za novo finančno pomoč postavili mednarodni posojilodajalci, glasovalo 61,31 odstotka volivcev, za pa jih je bilo 38,69 odstotka. Grki so tako izrekli odločni »ne« novim varčevalnoreformnim pogojem, ki so jih tik pred propadom pogajanj med Grčijo in posojilodajalci pred dobrim tednom pripravili Evropska komisija, Evropska centralna banka in Mednarodni denarni sklad.

Deli s prijatelji