Z VIŠINE

Felix bi s telesom
 rad prebil zvočni zid

Objavljeno 28. julij 2012 15.37 | Posodobljeno 27. julij 2012 22.44 | Piše: A. P.

Neustrašni Avstrijec je skočil iz balona z višine 28 kilometrov.

ROSWELL – Padalec Felix Baumgartner je v sredo skočil iz balona z vrtoglave višine 28 kilometrov in varno pristal v puščavi v Novi Mehiki v bližini slovitega Roswella. To je približno trikrat višje od običajne višine, na kateri letijo potniška letala. Neustrašni Avstrijec je med prostim padom dosegel fenomenalno končno hitrost, to je 863 kilometrov na uro, kar je njegov osebni rekord. S tem pa se njegova pustolovščina v okviru projekta Stratos šele začenja; v prihodnjih mesecih bi se rad pognal z višine 37 kilometrov, njegova velika želja pa je, da bi s telesom prebil zvočni zid in se tako zapisal v zgodovino padalstva. »To so bile od nekdaj moje sanje. Od njih me loči le še korak,« je po pristanku povedal 43-letni Felix. Nekdanji vojaški padalec in ekstremni športnik je znan po drznih podvigih, v karieri je iz letal, helikopterjev pa tudi s stolpnic in naravnih znamenitosti skočil že več kot 2500-krat.

V prostem padu je preživel skoraj štiri minute

V stratosfero se je dvignil v neprodušno zaprti kapsuli, ki je bila pritrjena na helijev balon. Oblečen je bil v posebno obleko, ki vzdržuje ustrezen pritisk in je opremljena z dodatnim kisikom in seveda padalom. »Na višini 27.400 metrov sem se počutil zelo nenavadno. Ne moreš nadzorovati, kdaj natanko boš zapustil kapsulo, prav tako ni možnosti, da bi se kapsula umirila.« Po skoku je bil tri minute in 48 sekund v prostem padu, nato je odprl padalo.

Skok z roba vesolja

Ameriška vesoljska agencija Nasa pozorno spremlja njegove podvige, ki potekajo pod okriljem projekta Stratos. Radi bi se čim več naučili in ugotovitve uporabili pri izdelavi evakuacijskega sistema iz vesoljskih raketnih plovil. Čeprav se vesolje uradno začne na višini 100 kilometrov, je bil njegov podvig označen za skok z roba vesolja.

Deli s prijatelji