SVET ŠTEVILK

Fast food Pri Sfingi

Objavljeno 08. avgust 2015 19.15 | Posodobljeno 08. avgust 2015 19.15 | Piše: T. P.

Še preden se odpravimo v novo državo, imamo o njej pogosto že ustvarjene nekatere predstave.

Piramid ne obdaja neskončnost puščave.

Te popularne predstave, pogosto povezane z določenimi turističnimi magneti, pa se rade širijo hitro kot požar, da se jih že skoraj oprime dimenzija resničnosti. A so vendar zgolj miti, ki se ob stiku z resnico v trenutku razblinijo.

1. Kuba za Američane zaprta: dolgo, vse od kubanske revolucije, je med državama obstajala sovražnost, zaradi katere sta druga drugi zaprli vrata. A očitno je preteklo že dovolj časa, saj lahko Američani v otoško državo vstopajo z enim izmed 12 vizumov. Čeprav, vsaj uradno, za obisk Kube zaradi potovanja še vedno gori rdečo luč.

2. Obisk Tajske kot film Prekrokana noč: divje zabave in ples. Alkohol, občasno pomešan s kančkom prepovedanih substanc, in plačljiva telesna ljubezen. Tajska, ena najpopularnejših turističnih destinacij, si je v očeh mnogih sicer pridobila sloves legla razvrata, a vendar na tovrstne »dejavnosti« turistov naletite zlasti v prestolnici in na nekaterih otokih. Če pa pokukate v njeno bolj ruralno notranjost, kamor noga na zanese vseh, se boste ujeli v umirjen ritem tamkajšnjega življenja precej konservativnih domačinov, obdale pa vas bodo naravne lepote.

3. Ženske morajo na Bližnjem vzhodu nositi naglavna pokrivala: države Bližnjega vzhoda si niso podobne kot jajce jajcu. V nekaterih bolj konservativnih muslimanskih državah – s Savdsko Arabijo na prvem mestu – se od žensk res pričakuje, da so večino časa zakrite, naglavna pokrivala pa so tudi obvezen del ženske garderobe pri obisku mošej. Spet drugje, denimo v Dubaju ali Maroku, pa je poležavanje v bikinkah ob hotelskem bazenu sprejemljivo, za obisk mesta pa prekrijte kolena in ramena. V vsakem primeru je priporočljivo skromnejše, bolj konservativno oblačenje, s čimer izkažete spoštovanje do njihove kulture.

4. Piramide stojijo sredi puščave: piramide v Gizi, ki pogosto sevajo z razglednic, obdaja peščena neskončnost. No, tako si vsaj najpogostje pred oči prikličemo eno najbolj obiskanih turističnih znamenitosti in tako jih, malce varljivo, običajno ujame fotografski objektiv. V resnici se v nebo dvigujejo le streljaj od večmilijonskega mesta, veličastna Sfinga pa se iz oči v oči spogleduje celo z eno izmed restavracij ameriške verige T.G.I. Fridays.

5. Buckinghamska palača uradna rezidenca kraljice: horde turistov drvijo pred Buckinghamsko palačo ter zrejo v obredno menjavanje tamkajšnje straže. A medtem ko britanska kraljica tehnično gledano v razkošni palači sicer biva, je njena uradna rezidenca Windsorska palača.

6. Veliki kitajski zid je viden iz vesolja: vsekakor je dolg, celo najdaljši, a v nasprotju z ljudskim prepričanjem ga ne moremo uzreti iz vesolja. To splošno zmoto je razrešil kitajski astronavt Yang Liwei pred komaj 12 leti. 

Deli s prijatelji