UMOR

Faraonu Ramzesu so prerezali vrat

Objavljeno 20. december 2012 10.41 | Posodobljeno 20. december 2012 10.42 | Piše: U. S.

Globinsko slikanje je razkrilo rano na vratu.

Cestijeva piramida.

Egiptovski kralj Ramzes III. je bil umorjen: zarotniki so mu prerezali vrat, so na podlagi forenzičnih dokazov ugotovili znanstveniki. Prvo globinsko slikanje, s katerim so preiskali mumijo, je razkrilo rano na vratu – dovolj globoko, da je lahko bila usodna. Skrivnost so več stoletij pred svetom prikrivali povoji, teh pa zaradi ohranitve mumije nihče ni smel odstraniti. Znanstveniki so s tem odkritjem naredili konec vsaj eni od diskusij, ki obkrožajo Ramzesovo smrt. Zgodovinarji so precej vroče razpravljali o tem, kako je kralj umrl. Starodavna dokumentacija razkriva, da je bil del prevrata v palači tudi poskus umora, ki so ga leta 1155 pred našim štetjem poskušale izvesti članice njegovega harema. Ni povsem jasno, ali je bil atentat uspešen; nekateri pravijo, da je bil, drugi so prepričani, da je drugi faraon 20. dinastije preživel napad, vsaj za kratek čas.

V zaroto vpleten tudi Ramzesov sin

V dokumentaciji so zapisana tudi štiri sojenja in kazni, ki so jih izrekli tistim, ki so bili vpleteni v zaroto, tudi eni od faraonovih dveh znanih žena, Tije, in njenemu sinu princu Pentaveru, potencialnemu nasledniku prestola. Pentavere, edini od Ramzesovih sinov, ki se je obrnil proti njemu, je bil vpleten v zaroto, na sojenju so ga spoznali za krivega. Da bi odkril več, se je dr. Albert Zink, paleopatolog z Inštituta za mumije in ledenega človeka v Italiji, s kolegi odločil preiskati mumijo Ramzesa III. in še neidentificirane posmrtne ostanke, ki so jih našli v faraonovi grobnici blizu Doline kraljev v Egiptu, verjeli so, da gre za njegovega sina Pentavera. Mumije so v egiptovskem muzeju v Kairu, prav tam pa so strokovnjaki opravili globinsko slikanje in DNK-teste. Slike so razkrile globoko in sedem centimetrov široko rano na faraonovem vratu, ki jo je povzročilo ostro rezilo, smrt je bila najverjetneje takojšnja. »Prej nismo praktično nič vedeli o usodi Ramzesa III., strokovnjaki so že prej preiskovali njegove posmrtne ostanke in opravljali rentgensko slikanje, a poškodbe niso opazili. Takrat še ni bilo globinskega slikanja. Odkritje nas je presenetilo, menimo, da ga je prav to ubilo, čeprav nismo stoodstotno prepričani. Rano bi lahko povzročili balzamerji, čeprav je to malo verjetno. Ne poznam še kakšnega takega primera,« je dejal dr. Zink. V rani je bil zataknjen amulet horusovo oko, svetinjo so tja najbrž vtaknili starodavni egiptovski balzamerji med procesom mumificiranja.

Za kazen nekraljevski pokop

DNK-testi so razkrili, da je neidentificirano truplo mladega moškega, ki je bil v času smrti star 18 let, krvni sorodnik Ramzesa III., najverjetneje njegov sin Pentavere. Dr. Zink pravi: »Z gensko analizo smo dokazali, da sta v tesnem sorodstvu. Imata skupni kromosom Y in 50 odstotkov genskega materiala, kar je značilno za odnos med očetom in sinom.« Med pregledom trupla mladega moškega so odkrili neobičajno stisnjene kožne gube, gube okoli vratu ter napihnjen prsni koš. Čeprav se je vse to lahko zgodilo po smrti, je lahko tudi znak, da je bil mladenič zadavljen. Trupla niso mumificirali kot običajno, oblika nekraljevega pokopa pa bi lahko bila znak kaznovanja. »Zelo slabo so ravnali z njim,« pravi dr. Zink.

Deli s prijatelji