SESTANKOVANJE

Evroskupina znova brez dogovora o Grčiji, pogajanja se nadaljujejo

Objavljeno 25. junij 2015 23.00 | Posodobljeno 25. junij 2015 23.00 | Piše: STA, A. L.

Šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem je potrdil, da se bo evroskupina verjetno znova sestala v soboto, in pojasnil, da bo danes voditelje članic Unije obvestil o stanju.

Alexander Stubb (desno) z Janisom Varufakisom.

BRUSELJ – Tudi četrti krizni sestanek finančnih ministrov držav v območju evra v tednu dni se je danes v Bruslju končal brez dogovora z Grčijo o ukrepih v zameno za nadaljnjo finančno pomoč. Pričakuje se nov krizni sestanek v prihodnjih dneh, je sporočil finski finančni minister Alexander Stubb.

»To je to za danes. Institucije in Grčija nadaljujejo delo. Evroskupina znova pozneje, a ne danes,« je tvitnil Stubb po koncu sestanka, na katerem naj bi bili dosegli dogovor, ki naj bi ga voditelji članic le pozdravili in potrdili.

Grški finančni minister Janis Varufakis je po koncu sestanka povedal, da so finančni ministri držav v območju evra temeljito primerjali oba predloga – institucij in Grčije.

»Zanimivo je, da se več kolegov ni strinjalo in je kritiziralo ne le naše besedilo, ampak tudi besedilo institucij,« je dejal Varufakis.

Šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem je potrdil, da se bo evroskupina verjetno znova sestala v soboto, in pojasnil, da bo danes voditelje članic Unije obvestil o stanju.

O poteku sestanka evroskupine je povedal, da so institucije poročale o intenzivnih pogajanjih z grško vlado ter da so se dogovorili, da bodo ocenile najnovejše grške predloge, ki so prispeli zelo pozno, tik pred sestankom.

Institucije so po Nizozemčevih besedah ministre obvestile tudi o tem, da je še nekaj vprašanj, o katerih se stališča zelo razlikujejo.

»Vrata so še vedno odprta za grške oblasti, da sprejmejo predloge, ki so jih pripravile institucije,« je sklenil Dijsselbloem.

Deli s prijatelji