POGOVORI

Evroskupina vztraja pri podaljšanju sedanjega programa pomoči za Grčijo

Objavljeno 16. februar 2015 23.00 | Posodobljeno 16. februar 2015 23.00 | Piše: STA, Ma. F.

V evroskupini vlada »trdno mnenje«, da morajo naslednji korak napraviti grške oblasti in zaprositi za podaljšanje.

Šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem.

BRUSELJ – Evroskupina je pripravljena nadaljevati pogovore z Grčijo le na podlagi podaljšanja sedanjega programa pomoči, je danes v Bruslju poudaril šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem. Na potezi je Grčija, je izpostavil. Od grških dejanj je odvisno, ali bo v petek še en izredni sestanek evroskupine.

Prošnja za podaljšanje obstoječega programa bi Grkom omogočila uporabo določene prožnosti v sklopu tega programa, tudi nadomestitev določenih ukrepov, ob zavezah, da tega ne bo počela enostransko, brez dogovora z institucijami, ter da bo spoštovala finančne obveznosti, je pojasnil Dijsselbloem.

Evroskupina je po njegovih besedah le na tej podlagi pripravljena nadaljevati pogovore z Grčijo. Zdaj je na potezi Grčija, da odloči, ali je pripravljena sprejeti to ponudbo, je poudaril Dijsselbloem. Če se bo to zgodilo, se lahko evroskupina po njegovih besedah znova sestane v petek.

V evroskupini vlada »trdno mnenje«, da morajo naslednji korak napraviti grške oblasti in zaprositi za podaljšanje, je pojasnil Dijsselbloem v imenu osemnajstih evrskih partneric Grčije. Lahko se igramo z besedami – podaljšanje ali most, a prošnja za podaljšanje je nujni naslednji korak, je opozoril.

»Časa preprosto ni ... Izkoristimo lahko še ta teden, in to je to,« je še dejal Nizozemec in spomnil na parlamentarne postopke v nekaterih članicah.

Dijsselbloem je ob tem spomnil, da se v sredo evroskupini ni uspelo dogovoriti o poti naprej, nato pa se je dan zatem z grškim premierjem Aleksisom Ciprasom sporazumel, da strokovnjaki opravijo primerjalno analizo obstoječega programa pomoči in predlogov nove grške vlade, ki je izrazila namero zamenjati 30 odstotkov sedanjega programa z nadomestnimi ukrepi.

Deli s prijatelji