NOBELOVA NAGRADA

Evropska unija bo prejela Nobelovo nagrado za mir

Objavljeno 10. december 2012 16.37 | Posodobljeno 10. december 2012 16.38 | Piše: T. R., STA

V senci najhujše krize bo Evropska unija danes v Oslu prejela najprestižnejšo Nobelovo nagrado.

OSLO, STOCKHOLM – V senci najhujše krize od svojega nastanka bo Evropska unija (EU) danes v Oslu prejela najprestižnejšo Nobelovo nagrado – nagrado za mir. Da je bila unija prvotno mišljena prav kot mirovni projekt, se v času pešanja evropskega gospodarstva in dolžniške krize evrskega območja spomni le malokdo, a vsaj danes ne bo tako.

Nagrado bodo na obletnico smrti Alfreda Nobela v Oslu prevzeli trije predsedniki institucij EU – Evropskega sveta (Herman Van Rompuy), Evropske komisije (Jose Manuel Barroso) in Evropskega parlamenta (Martin Schulz). Dogovor naj bi bil, da bo nagrado prevzel Schulz, medtem ko naj bi Barroso in Rompuy imela zahvalna govora, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

K udeležbi so pozvali vse šefe držav in vlad

Velikega simbolnega pomena je tudi dejstvo, da na slovesno podelitev danes prihajajo tudi voditelji večine držav članic EU. Van Rompuy je k udeležbi sicer pozval vse šefe držav in vlad, a udeležbo jih je do sredine minulega tedna po poročanju agencije APA potrdilo 18.

V Oslu ne bo slovenskega predsednika Danila Türka niti premierja Janeza Janše, po podatkih slovenskega zunanjega ministrstva pa tudi nobenega drugega uradnega predstavnika Slovenije.

Bo pa na slovesnosti Slovenec Peter Matjašič, predsednik Evropskega mladinskega foruma, mednarodne mladinske organizacije s sedežem v Bruslju. Evropski mladinski forum je namreč skupaj z institucijami EU pripravil natečaj za mlade državljane EU Mir, Evropa, prihodnost – nagrada na natečaju je udeležba na podelitvi Nobelove nagrade EU.

Nobelova nagrada namenjena za pomoč otrokom, žrtvam vojn in konfliktov

Na natečaju so mladi Evropejci, stari od 8 do 24 let, z risbami in kratkimi besedili povedali, kaj njim pomeni mir v Evropi. Med več tisoč prispevki so bili izbrani štirje – po izboru žirije Ana Fanlo Vicente iz Španije, Elena Nicoletta Garbujo iz Italije in Ilona Zielkowska iz Poljske, z glasovanjem prek facebooka pa še Zahra Larkin z Malte. V spremstvu Matjašiča se bo četverica zmagovalcev danes mudila v Oslu.

Poleg medalje in diplome prinaša Nobelova nagrada za mir še osem milijonov švedskih kron ali 930.000 evrov, ki jih bo EU namenila za pomoč otrokom, žrtvam vojn in konfliktov. Medaljo in diplomo bodo hranili v evropskih institucijah.

Norveški odbor je 12. oktobra sporočil, da bo šla letos Nobelova nagrada za mir v roke EU zaradi njenega prispevka k miru in spravi, demokraciji in človekovim pravicam v Evropi, pa tudi zato, ker je pomagala Evropo popeljati od celine vojne do celine miru.

V Stockholmu bodo medtem podelili preostale Nobelove nagrade – za kemijo Američanoma Robertu Lefkowitzu in Brianu Kobilki, za fiziko Francozu Sergeu Harocheu in Američanu Davidu Winelandu, za medicino Britancu Johnu Gurdonu in Japoncu Šinji Jamanaki, za ekonomijo Američanoma Alvinu Rothu in Lloydu Shapleyinu, za književnost pa kitajskemu pisatelju Moju Janu (Yan).

Deli s prijatelji