MLAČEN ODZIV

Evropska komisija odločitev Hrvatov spoštuje, a obžaluje

Objavljeno 29. julij 2015 23.02 | Posodobljeno 29. julij 2015 23.02 | Piše: STA, A. L.

Arbitražno sodišče mora, ko bo o zadevi uradno obveščeno, oceniti pravne posledice današnjega glasovanja v hrvaškem parlamentu.

BRUSELJ – Evropska komisija je po današnji odločitvi hrvaškega parlamenta, da naj Hrvaška izstopi iz arbitražnega postopka, sporočila, da spoštuje demokratično odločitev hrvaškega sabora, a obenem obžaluje, da se je Hrvaška enostransko odločila za izstop.

Tiskovna predstavnica komisije Mina Andreeva je še zapisala, da mora arbitražno sodišče, ko bo o zadevi uradno obveščeno, oceniti pravne posledice današnjega glasovanja v hrvaškem parlamentu. Dodala je, da bo komisija še naprej podrobno spremljala razmere, da bo prisluhnila obema stranema in poskušala posredovati med njima, da bi skupaj našli rešitev. V Bruslju so še zatrdili, da ne vidijo nobene realne alternative arbitražnemu postopku.

Pred glasovanjem poziv

Komisija je sicer pred glasovanjem v saboru Zagrebu danes jasno sporočila, da bo arbitražno sodišče odločanje o meji med Slovenijo in Hrvaško nadaljevalo tudi, če se poslanci izrečejo za izstop iz arbitražnega postopka. Sabor je nato soglasno sprejel sklep, s katerim vlado obvezuje, da začne postopek za prekinitev sporazuma.

»Evropska komisija od Republike Hrvaške pričakuje, tako kot bi pričakovala tudi od Republike Slovenije, da izpolni svoje obveznosti in še naprej podpira arbitražni postopek. Evropska komisija odločno poziva Hrvaško, da ostane del njega,« je pred glasovanjem zapisala Andreeva.

Deli s prijatelji