GLASOVANJE

Evroposlanke: Trojko moramo pokopati!

Objavljeno 13. marec 2014 15.41 | Posodobljeno 13. marec 2014 15.41 | Piše: P. J.

Evroposlanci obsojajo sistem, po katerem deluje trojka.

Evropa bo Slovenijo zaradi dopolnilnih zdravstvenih zavarovanj poslala na Sodišče EU.

BRUSELJ – »Čas za slovo trojki EU-IMF,« je na twitterju zapisala evropska poslanka Tanja Fajon iz SD. Da je treba trojko »pokopati«, pa pravi tudi Mojca Kleva Kekuš.

»Trojko moramo pokopati! Verjamem, da sta poročili parlamenta začetek konca teh 'mož v črnem', ki niso nikomur odgovorni,« ob tem dodaja evropska poslanka Mojca Kleva Kekuš, ki je tudi sama aktivno sodelovala pri spreminjanju in oblikovanju končnega besedila, ki so ga predstavili na plenarnem zasedanju. Evropske poslanke in poslanci so glasovali o paketu poročil o vlogi in delovanju trojke. »Obsojam avtoritativno in netransparentno delovanje trojke, ki deluje zunaj pravnega okvira EU. Prekiniti moramo sistem, kjer tehnokrati dajejo navodila in ukaze demokratično izvoljenim predstavnikom ljudstva. To ni Evropa, ampak pomanjkanje Evrope!« je dejala Kleva Kekuš.

Trojka je delovala kot klub bančnikov

Poročila, s katerimi so analizirali stanje pred prihodom trojke v Grčijo, Ciper, Portugalsko in na Irsko, program in napovedi trojke, so pokazala, kot je zapisala Kleva, da je trojka za sabo pustila uničujoče ekonomske in socialne posledice. »Socialna razsežnost ukrepov je bila v procesu delovanja trojke popolnoma prezrta. Trojka je delovala kot klub bančnikov. Skrajni čas je, da v EU pokažemo, da nam ni mar le za finančno zdravje bank in nacionalnih proračunov, temveč tudi za življenja in dobrobit naših državljank in državljanov,« meni Kleva Kekuš.

Parlamentarni poročili, ki so jih predstavili, predlagata tudi rešitev z ustanovitvijo Evropskega monetarnega sklada, ki bi bil v pomoč in podporo državam v težavah. »Trojko je treba ukiniti tudi zato, ker znotraj nje delujejo institucije, ki niso nikomur odgovorne.«

Deli s prijatelji