PRILOŽNOST

Evroposlanci v boj proti brezposelnosti, Tomčeva bo iskala pripravnike

Objavljeno 17. julij 2014 16.30 | Posodobljeno 17. julij 2014 16.31 | Piše: P. J.

Tisti, ki prvič vstopajo na trg dela in so mlajši od 30 let, se bodo lahko potegovali za plačano pripravništvo.

Romana Tomc napoveduje, da bo objavila razpis za plačano pripravništvo.

BRUSELJ – Evropski parlament je sprejel resolucijo za odločnejše ukrepe v boju proti brezposelnosti mladih. Resolucijo so podprli s 502 glasovoma za in 112 proti ter 22 vzdržanimi glasovi. V njej opozarjajo, da v EU ne bo večje in trajne gospodarske rasti, če se neenakost ne bo zmanjšala, kar se začne z zniževanjem brezposelnosti. Ponekod je dosegla najvišjo raven v EU doslej, v povprečju 23 odstotkov, ponekod pa je celo višja od 50 odstotkov.

Reševanje problematike

Prepričani so, da bi morale države članice sprejeti odločilne ukrepe na teh področjih in spodbujati programe usposabljanja in vajenstva. Resolucija še poudarja, »da morajo mladi pridobiti spretnosti, kot so veščine na področju informacijske in komunikacijske tehnologije, vodstvene sposobnosti, kritično mišljenje in jezikovne veščine, tudi s študijem v tujini, da izboljšajo svoje možnosti na trgu dela. Državam članicam še nalaga, naj v svojih izobraževalnih programih prednostno obravnavajo področja naravoslovja, tehnologije, tehniških ved in matematike, da bi tako zadovoljile pričakovana povpraševanja na trgu dela.

Pozivajo tudi, naj se mladim zagotovi dostop do kakovostnih in varnih delovnih mest. »Vlade bi morale v boju proti brezposelnosti za spodbujanje ustvarjanja delovnih mest tudi zmanjšati odvečno upravno breme in birokracijo za samozaposlene, mikropodjetja ter mala in srednja podjetja, uvesti ugodno davčno politiko, ustvariti boljše razmere za zasebne naložbe in začeti obravnavati nesorazmerno kaznovalno zakonodajo o stečajih,« so še zapisali na spletni strani Evropskega parlamenta.

Razpis za plačano pripravništvo

Evropska poslanka Romana Tomc ob tem opozarja, da imamo rekordno stopnjo brezposelnosti tudi v Sloveniji. Meni, da je program Jamstvo za mlade dober način, kako spodbuditi večjo zaposlenost mladih. Dejstvo pa je, da bo šele zdrav gospodarski razvoj prinesel dolgoročno in stabilno rešitev za novo zaposlovanje.

Tomčeva je že pred izvolitvijo na mesto evropske poslanke na vrh svojih prioritet uvrstila reševanje brezposelnosti mladih. Kot je zapisala v izjavi za javnost, si bo kot članica odbora za zaposlovanje in socialne zadeve (EMPL) prizadevala za sprejem ukrepov, ki bodo pomagali pri razrešitvi tega problema na evropski in slovenski ravni. Tomčeva napoveduje, da bo ob strokovno-tehnični pomoči, ki je na voljo evropskim poslancem, omogočila, da v okviru plačanega pripravništva delovne izkušnje pridobi čim več mladih. Na odprt razpis se bodo lahko prijavili mlajši od 30 let. Prednost bodo imeli kandidati, ki prvič vstopajo na trg dela, saj prav oni najtežje pridobijo prve delovne izkušnje. »Projekt bom s svojo ekipo začela že v septembru,« še dodaja Tomčeva.

Deli s prijatelji