VARČEVANJE PO NEMŠKO

Evropa naj stiska pas, Merklova pa si dviga plačo

Objavljeno 17. maj 2012 09.20 | Posodobljeno 16. maj 2012 18.52 | Piše: T. L.

Mednarodni denarni sklad je Nemčiji predlagal, da zviša plače zaposlenim, vlada jih je ubogala, a plače zvišala le sebi.

Angela Merkel pravi, da Srbija še ni izpolnila pričakovanj EU.

BERLIN – Nemška kanclerka Angela Merkel se je odločila, da je pravi čas za povišanje plač. Nemška vlada je namreč izglasovala, da si bodo plače zvišali za za 5,7 odstotka. Kanclerki, ministrom in državnim sekretarjem se bodo plače do avgusta 2013 dvignile za 5,7 odstotka.

Merklova mesečno na svoj račun prejme 16.152 evrov bruto, poleg tega pa še nadomestilo za stroške v višini 1022 evrov. Plača se ji bo zdaj zvišala za 930 evrov in bo znašala 18.194 evrov. Ministrom se bo plača povišala za 750 evrov na povprečno 13.795 evrov, državnim sekretarjem pa za 580 evrov na 10.573 evrov. A to še ni vse: zvišanje bo veljajo tudi za nazaj, in sicer od 1. marca. Kako bo dvig plač nemških oblastnikov sprejela evropska srenja, bo znano kmalu.

Pohvalne besede na račun slovenskih varčevalnih ukrepov

Za osvežitev spomina: pred slabim tednom se je v času odločilnih pogajanj o varčevalnih ukrepih s sindikati javnega sektorja na obisku v Nemčiji mudil slovenski premier Janez Janša in se med drugim srečal tudi s kanclerko, ki je menda pohvalila slovenske varčevalne ukrepe za izhod iz krize. Podobno Merklova in njena vlada podpirata tovrstno zatiskanje pasu preostalih članic evropske družine, poleg nekdanjega francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja pa je nemška kanclerka veljala za prvo violino reševanja težkega gospodarskega položaja stare celine – vključno s potovanji od Cannesa do Davosa in z bivanjem v prestižnih hotelih in dogovori ob razkošnih večerjah

Komunikacijski nesporazum med IMF in nemško vlado?

Prejšnji teden je Mednarodni denarni sklad (IMF) Nemčiji sicer predlagal, da zaposlenim zviša plače, saj z nizkimi dohodki ekonomsko »duši« preostale evropske države. Najverjetneje pa mednarodni finančni sklad ni imel v mislih zvišanja plač in boljšega življenja le za Merklovo in njene sodelavce ... 

Deli s prijatelji