DOBRODELNO

Evropa bo Siriji namenila 23 milijonov evrov

Objavljeno 08. junij 2012 22.55 | Posodobljeno 08. junij 2012 22.56 | Piše: Mo. S., STA

Sistemsko nasilje se je razširilo skoraj na celotno ozemlje Sirije.

V Siriji nasilje ne pojenja.

BRUSELJ – Evropska unija (EU) bo namenila 23 milijonov evrov denarne pomoči tako za prebivalce v Siriji kot za Sirce, ki so zaradi nemirov zbežali iz države. Po letu dni krvavih nemirov je življenje sirskega prebivalstva zelo težko, saj so življenjske potrebščine postale izjemno drage, dostop do šol in zdravstvene oskrbe pa zelo otežen. 

Nepredvidljivo vsakdanje življenje

»Osnovne potrebščine so drage, dostop do osnovnih storitev, kot sta zdravstvo in izobraževanje, pa je vedno bolj otežen,« so sporočili iz Evropske komisije. »Vsakdanje življenje je postalo nepredvidljivo in izolirano. Sistemsko nasilje se je razširilo skoraj na celotno ozemlje Sirije,« so še dodali.

12,6 milijona evrov bo namenjeno prebivalstvu v Siriji. Lokalne in mednarodne organizacije bodo tako lahko ljudi oskrbovale z živili in drugimi nujnimi potrebščinami, denar pa bo porabljen tudi za zdravstvene storitve in priprave na demokratično prihodnost – 5 milijonov evrov bo namenjeno izobraževanju libanonskih in sirskih otrok v Libanonu, za podobne namene pa v Jordaniji 5,4 milijona evrov.

Nasilje ne pojenja

V Siriji pa je danes v spopadih umrlo najmanj 20 ljudi, so sporočili iz sirskega observatorija za človekove pravice. Med uporniki in vladnimi silami so v sirski prestolnici Damask potekali srditi boji, po državi pa so nasprotniki režima priredili več protestov. Spopadi so se začeli v mestni četrti Kfar Susa, predelu Damaska, kjer je protirežimsko razpoloženje zelo močno. Eksplozije so odjeknile tudi v četrtih Mazeh in Al Kadam.

Deli s prijatelji