KRIZA

Evropa bo sestankovala, reševali bodo evro

Objavljeno 03. januar 2012 15.42 | Posodobljeno 03. januar 2012 15.42 | Piše: D. P., STA

Prihodnji teden se bosta sestala Angela Merkel in Nicolas Sarkozy.

Evropska komisija preiskuje velike evropske banke

RIM – Italijanski premier Mario Monti bo v petek odpotoval v Pariz, kjer se bo srečal s francoskim predsednikom Nicolasom Sarkozyjem. Spregovorila bosta o dolžniški krizi v območju evra. Monti bo 18. januarja obiskal še London, kjer se bo sestal z britanskim premierjem Davidom Cameronom. 18. januarja bo Monti odpotoval še v London, kjer bo obiskal Camerona. Prvi mož italijanske vlade bo pred prihodnjim vrhom EU, ki bo 30. januarja v Bruslju, tako opravil ključne pogovore.

Za težave Italije kriva Evropa

Monti se je prejšnji četrtek zavzel za skupen in prepričljiv odziv EU na dolžniško krizo. Poudaril je, da so bile nedavne težave Italije, ki je morala pri zadolževanju na finančnih trgih sprejeti visoke obrestne mere, povezane s širšimi težavami v Evropi. Ocenil je tudi, da je začasni mehanizem za stabilnost evra (EFSF) nezadosten.

Merkozy za isto mizo

V ponedeljek so iz Elizejske palače sporočili, da se bo Sarkozy 9. januarja v Berlinu na delovnem kosilu sešel z nemško kanclerko Angelo Merkel. Srečanje bo posvečeno pripravam na januarski vrh EU.

Deli s prijatelji