KATERI JE NAJVIŠJI?

Everest ni najvišji

Objavljeno 04. junij 2016 18.23 | Posodobljeno 04. junij 2016 18.23 | Piše: U. S.

Ekvadorski vulkan se od središča Zemlje dviga 6400 kilometrov. Po novi metodi merjenja Mount Everesta ni niti med 20 najvišjimi.

Mount Everest.

Po najnovejšem načinu merjenja najvišja gora na svetu ni Mount Everest, temveč ekvadorski Chimborazo. Vrh tega neaktivnega vulkana v Andih je 6250 metrov nad morjem, kar je precej manj, kot meri Mount Everest, ki je visok 8848 metrov. Zgodba je precej drugačna, če merite iz središča Zemlje. V tem primeru je vrh Chimboraza visok 6400 kilometrov, Everesta pa ni niti med 20 najvišjimi. Namreč zato, ker naš planet ni ne ravna ne pravilna krogla, ampak je sploščen na tečajih in blago izbočen na ekvatorju, zato je tam polmer 20 kilometrov daljši. Chimborazo je blizu ekvatorja, Everest pa skoraj tretjino poti proti Severnemu tečaju.

Gora se prikazuje kot moški v burni zvezi z žensko, aktivnim vulkanom Tungurahua, ki bruha pepel po zasneženih pobočjih. Arheologinja Josefina Vásquez pravi, da so Chimboraza spoštovali že v času pred Kolumbom, še danes pa je sveta gora blizu boga. Ob zadnjem vzponu so proslavili 280 let misije iz 1736., ko je pustolovec Charles Marie de La Condamine sklenil, da je Chimborazo okoli pet metrov nižji, kot je veljalo doslej, a vseeno najvišji, če ga merimo od središča Zemlje.

Čemu Everest dolguje svojo slavo? Težkemu vzponu, seveda. Zanj je navadno potrebnih okoli 10 dni hoda do baznega tabora, šest tednov aklimatizacije ter od sedem do devet dni vzpona na vrh. Vzpon je mogoč v dveh tednih z enim ali dvema dnevoma planinarjenja po aklimatizaciji, pravi Todd Burleson, predsednik združenja Alpine Ascents International, in dodaja: »Ne razumite me narobe, ne podcenjujem te gore, je krasna vaja za osvajanje višjih vrhov.«

No, le brez razburjenja, seveda Everest še vedno velja za najvišjo goro – če štejemo metre nad morjem. 

Deli s prijatelji