EUROSTAT

Eurostat potrdil 0,3-odstotno inflacijo območja evra v septembru

Objavljeno 16. oktober 2014 16.22 | Posodobljeno 16. oktober 2014 16.24 | Piše: STA, P. Pa.

Letna stopnja inflacije v EU je septembra znašala 0,4 odstotka, 0,1 odstotne točke manj kot avgusta.

Občina po desetih letih od domnevnih županovih goljufij še vedno plačuje dolgove.

LUXEMBOURG – Območje evra je septembra beležilo 0,3-odstotno inflacijo na letni ravni, kar je 0,1 odstotne točke manj kot avgusta in najnižja raven od oktobra 2009, je danes v drugi objavi potrdil evropski statistični urad Eurostat. Letna stopnja inflacije v EU je septembra znašala 0,4 odstotka, 0,1 odstotne točke manj kot avgusta.

Dvignile so se cene

Septembra lani je letna stopnja inflacije na območju evra znašala 1,1 odstotka, v EU pa 1,3 odstotka. Septembra letos so na letni ravni deflacijo beležile Bolgarija (–1,4 odstotka), Grčija (–1,1 odstotka), Madžarska (–0,5 odstotka), Španija (–0,3 odstotka), Poljska (–0,2 odstotka) ter Italija, Slovenija in Slovaška (po –0,1 odstotka). Najvišjo stopnjo inflacije na letni ravni pa so imele Romunija (+1,8 odstotka), Finska (+1,5 odstotka) in Avstrija (+1,4 odstotka). Glede na avgust se je letna stopnja inflacije znižala v 17 državah EU, ostala nespremenjena v dveh državah in se zvišala v devetih.

Na območju evra so k inflaciji največ prispevali dvigi cen v restavracijah in kavarnah (+0,09 odstotne točke), zvišanja najemnin (+0,07 odstotne točke) in cene vzdrževanja vozil (+0,05 odstotne točke). Inflacijo pa so zniževale cene goriv za transport (–0,21 odstotne točke), cene v telekomunikacijah (–0,12 odstotne točke) in cene plina (–0,08 odstotne točke).

Kako kaže Sloveniji?

Septembra letos je inflacija na mesečni ravni na območju evra znašala 0,4 odstotka, v EU pa 0,3 odstotka. Slovenija je septembra na letni ravni beležila 0,1-odstotno deflacijo, na mesečni ravni pa 0,3-odstotno inflacijo. Analitiki ob vedno nižji inflaciji svarijo pred nevarnostjo, da bi evrsko območje zdrsnilo v deflacijsko spiralo.

Evropska centralna banka je nedavno sprejela več dodatnih ukrepov v boju proti deflacijskim tveganjem in za spodbuditev gospodarske dejavnosti, med drugim nove operacije za dolgoročno refinanciranje bank in znižanje obrestnih mer. Napoveduje se še odkupovanje s premoženjem zavarovanih vrednostnih papirjev in morda tudi odkupovanje državnih obveznic.
 

Deli s prijatelji