UKREPANJE

Eulex z bodečo žico preprečil blokado mejnih prehodov na Kosovu

Objavljeno 17. december 2012 17.36 | Posodobljeno 17. december 2012 17.36 | Piše: A. L., STA

Več sto Srbov je nameravalo po poročanju beograjske tiskovne agencije Beta na Jarinju protestirati proti plačevanju carine.

Razmere na Kosovu se ne umirjajo, prej nasprotno

PRIŠTINA – Misija EU na Kosovu (Eulex) je danes preprečila blokado mejnega prehoda Jarinje na severu Kosova, ki so jo načrtovali kosovski Srbi. Dvourno blokado so načrtovali teden dni po tistem, ko sta Beograd in Priština na Jarinju in na prehodu Merdare v skladu z dogovorom v okviru neposrednega dialoga pod okriljem EU začela izvajati skupni nadzor.

Pripadniki Eulexa so danes nedaleč od Jarinja postavili bodečo žico in tako ustavili več deset vozil, ki so bila z namenom vzpostavitve blokade namenjena proti mejnemu prehodu.

Oblasti obljubljale eno, zgodilo se je drugo

Več sto Srbov je nameravalo po poročanju beograjske tiskovne agencije Beta na Jarinju protestirati proti plačevanju carine, ki jo morajo plačevati za blago, uvoženo na sever Kosova. Oblasti v Beogradu so jim pred uvedbo skupnega nadzora obljubljale, da jim carine ne bo treba plačevati.

Poslovneži s severa Kosova so po preprečitvi blokade danes zahtevali, da se v 72 urah ukine carina za sever Kosova in da se nanje obrne srbski premier Ivica Dačić ali direktor urada srbske vlade za Kosovo Aleksandar Vulin. V nasprotnem primeru so zagrozili s polno blokado Jarinja.

Poslovneži s severa Kosova plačevanju carine nasprotujejo, ker nočejo plačevati dajatev oblastem v Prištini, saj te po njihovem mnenju nimajo nikakršne pristojnosti na severu Kosova. Srbski premier Ivica Dačić se je sicer v petek na srečanju z visoko zunanjepolitično predstavnico EU Catherine Ashton zavzel za to, da bi uvedbo carine začasno odložili do srečanja ekspertnih skupin Beograda in Prištine. Ti se bosta po poročanju srbskih medijev danes znova sešli v Bruslju in skušali razrešiti odprta vprašanja glede mejnih prehodov. Ali bo pri tem govor tudi o carini, za zdaj ni znano.

Nezakoniti niso več prehodni

Eulex se sicer na Jarinju drži pravila, po katerem se carina za na Kosovo uvoženo blago zaračuna na prehodu Merdare severno od Podujeva ali na terminalu južno od Kosovske Mitrovice. Kosovski Srbi so se temu pravilu v zadnjih dveh letih izogibali tako, da so uporabljali nezakonite mejne prehode, vendar ti niso več prehodni.

Deli s prijatelji