PREDLOG

EU za boj z brezposelnostjo mladih namenila milijardo

Objavljeno 02. maj 2015 11.44 | Posodobljeno 02. maj 2015 11.44 | Piše: P. Pa.

Tudi Slovenija bo dobila pomoč za zaposlovanje mladih.

Znižanje stopnje prostih delovnih mest je bilo posledica nekoliko manjše ponudbe.

STRASBOURG – Dva dni pred praznovanjem praznika dela so evropski poslanci v Strasbourgu glasovali o predlogu uredbe za povečanje zneska začetnega predhodnega financiranja za operativne programe, podprte v okviru pobude za zaposlovanje mladih. Po mnenju evropske poslanke Romane Tomc (SDS/ELS) je Evropska komisija s tem dala jasen signal, da je zaposlovanje mladih prioriteta, saj je ponekod v EU v starostni skupini od 16 do 25 let stopnja brezposelnosti celo višja od 50 odstotkov. Rekordno stopnjo brezposelnosti v tej starostni skupini beležimo tudi v Sloveniji.

Milijarda za mlade?

In kaj prinaša uredba? Prehodno financiranje v višini ene milijarde evrov naj bi vplivalo na ustvarjanje novih delovnih mest, v najbolj prizadetih regijah se bodo finančna sredstva povečala z 1 na 30 odstotkov. To pomeni, da se bodo lahko članice začele ukvarjati z izvajanjem konkretnih ukrepov.

Tomčeva je v govoru na razpravi dejala, da je nujno zagotoviti popoln in jasen pregled stroškov ter ukrepov za boj proti brezposelnosti. »Evropska komisija mora vzpostaviti obširen nadzorni sistem nad programom in o učinkih poročati Evropskemu parlamentu in Svetu EU,« in še dodala, da so po njenem s tem predlogom na ravni EU dosegli veliko. »Sedaj so na vrsti posamezne vlade držav članic. Želim si, da bi bila sredstva za zaposlovanje mladih tudi v Sloveniji porabljena tako, da bodo rezultati vidni in otipljivi,« je zaključila svoj govor.


 

Deli s prijatelji