SPORNO

EU z opozorili nad madžarsko ustavo

Objavljeno 11. januar 2012 15.45 | Posodobljeno 11. januar 2012 15.46 | Piše: Mo. S./STA

Evropska komisija Madžarski pripravlja tri opozorilna pisma.

Viktor Orban.

BRUSELJ – Evropska unija (EU) bo prihodnji teden od Madžarske zahtevala umik kontroverznih sprememb ustave, ki so v veljavo stopile 1. januarja, je danes dejal vir blizu Bruslja. Če Budimpešta na to ne bo želela pristati, bi lahko EU zoper njo sprožila pravne postopke.

Pisma v Budimpešto

Evropska komisija pripravlja tri opozorilna pisma, ki naj bi bila povezana predvsem z zahtevami, da madžarske oblasti zagotovijo neodvisnost tamkajšnje centralne banke, sodstva in storitev varovanja podatkov.

Komisija naj bi pisma v Budimpešto poslala prihodnji teden, pisna opozorila pa naj bi predstavljala prvi korak v okviru potencialno pravnih postopkov zoper vlado Viktorja Orbana.

Sporna ustava

Na Madžarskem je 1. januarja stopila v veljajo nova ustava, ki na novo ureja vrsto področij, med drugim centralno banko in javne finance, ustavno sodišče, organizacijo sodstva in državnega tožilstva in volilno zakonodajo. Ta področja so bila dodatno opredeljena s posebnimi zakoni, ki jih je v preteklih mesecih, še posebej intenzivno pa decembra, potrjevala Orbanova parlamentarna večina. Ustava je tarča ostrih kritik tako doma kot v tujini.

Zaradi zakona o centralni banki, ki naj bi spodkopal neodvisnost madžarske centralne banke, sta EU in Mednarodni denarni sklad (IMF) prekinila pogajanja z Madžarsko, ki si želi čim prej pridobiti previdnostno posojilo v višini med 15 in 20 milijardami evrov.

Deli s prijatelji