UMIK SANKCIJ

EU ukinja sankcije proti Miloševiću

Objavljeno 28. oktober 2014 18.45 | Posodobljeno 28. oktober 2014 18.45 | Piše: STA, Ma. F.

EU bo umaknila prepovedi izdajanja vizumov in zamrznitev premoženja, ki so veljale za Miloševića, njegovo soprogo, hčer, sina in snaho.

Slobodan Milošević.

BRUSELJ – Evropska unija (EU) je danes odločila, da bo umaknila sankcije proti leta 2006 umrlemu nekdanjemu srbskemu predsedniku Slobodanu Miloševiću ter članom njegovega režima in družine.

Kot je pojasnil omenjeni vir, sankcije zaradi sedanjih odnosov med EU in Srbijo niso več potrebne, prav tako pa so zastarele pravne podlage za sankcije.

V skladu z odločitvijo o ukinitvi sankcij, ki bo v veljavo stopila v sredo, bo EU umaknila prepovedi izdajanja vizumov in zamrznitev premoženja, ki so veljale za Miloševića, njegovo soprogo, hčer, sina in snaho.

Umrl pred izrekom sodbe

Miloševiću so na haaškem Mednarodnem sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije sodili za vojne zločine in zločine proti človečnosti v BiH, na Hrvaškem in na Kosovu. Umrl je leta 2006, še pred izrekom sodbe.

EU umika tudi sankcije proti nekdanjemu srbskemu premierju Milanu Milutinoviću, nekdanjemu načelniku generalštaba srbske vojske Dragoljubu Ojdaniću, nekdanjemu namestniku premierja Nikoli Šainoviću in nekaterim drugim nekdanjim visokim predstavnikom Srbije.

EU je sankcije uvedla leta 1998 ob izbruhu konflikta na Kosovu, pozneje pa jih je stopnjevala do Miloševićevega strmoglavljenja z oblasti leta 2000. Na seznamu oseb, za katere so veljale sankcije, je bilo po navedbah nemške tiskovne agencije dpa skupno okoli 280 ljudi.
 

Deli s prijatelji