BEGUNSKI VAL

EU brez odgovora na krizo, na čolnu našli mrtvega novorojenčka

Objavljeno 05. september 2015 20.44 | Posodobljeno 05. september 2015 20.44 | Piše: STA, S. U.

O širši rešitvi begunske krize so se danes pogovarjali zunanji ministri EU, a odločitve še ni.

Mali begunec iz Sirije je pripotoval do Lezbosa.

Tisoči beguncev so danes po več dneh zapustili Madžarsko in že prispeli bodisi v Avstrijo bodisi v Nemčijo. Državi sta namreč v petek pristali na to, da jih sprejmeta, nakar so jih madžarske oblasti z več lokacij z avtobusi prepeljale na mejo z Avstrijo. O širši rešitvi krize so se danes pogovarjali zunanji ministri EU, a odločitve še ni. Kot je v zgodnjih jutranjih urah potrdil avstrijski kancler Werner Faymann, sta z nemško kanclerko Angelo Merkel sprejela odločitev o sprejemu več tisoč beguncev iz Madžarske. Vzrok za to naj bi bila zaostritev razmer na Madžarskem.

Že v petek se je namreč vsega skupaj okrog 1200 beguncev peš odpravilo z železniške postaje Keleti v Budimpešti proti meji z Avstrijo, kamor so v preteklih dneh zaman poskušali priti z rednimi linijami vlakov. Madžarske oblasti so jim v začetku tedna to sprva omogočile, nato pa postajo zanje zaprle. V četrtek so jih z vlaki več sto prepeljali v azilne centre, kamor pa jih večina noče. Zavračajo namreč registracijo na Madžarskem, ker se bojijo, da bi tem primeru morali tam tudi ostati.

Orban grozi z vojsko

Po odločitvi Avstrije in Nemčije so jih madžarske oblasti ponoči z avtobusi začele voziti na mejo z Avstrijo, kjer so jih pričakali predstavniki varnostnih sil, Rdečega križa pa tudi transparenti z izrazi dobrodošlice.

Avstrijska policija je pri tem kritizirala ravnanje svojih madžarskih kolegov. Avstrija jih je namreč zaprosila, da dovolijo svojim avtobusom iz obmejnega kraja Hegyeshalom potnike prepeljati prek meje v avstrijski Nickelsdorf, kjer so nanje čakali vlaki in avtobusi, a je madžarska stran to zavrnila. Zaradi tega so morali tisoči izmučenih beguncev čez mejo peš.

V Avstrijo jih je do srede dneva prišlo najmanj 6500, pričakujejo jih do 10.000. Do popoldanskih ur jih je na železniško postajo na Dunaju prispelo prek 5000, približno 3000 jih je odpotovalo naprej, večina proti Nemčiji.

Za razočaranje je med njimi poskrbela napoved madžarskih oblasti, da novih avtobusnih prevozov na mejo z Avstrijo ne načrtujejo. Naval beguncev na Madžarsko sicer ni pojenjal. Z mejnega prehoda s Srbijo, Röszke, so poročali o številnih novih prihodih. Premier Viktor Orban je napovedal, da bodo na svojo južno mejo poslali več policistov, in če bo parlament odobril predlog, tudi vojsko.

Poročajo pa tudi o novi smrti. Grška obalna straža je tako danes sporočila, da so na čolnu, ki je iz Turčije priplul na grški otok Agathonisi, našli mrtvega novorojenčka. Dečka so sicer takoj, ko so begunci prispeli do obale, odpeljali v bolnišnico na otok Samos, a so tam lahko le potrdili njegovo smrt.

Deli s prijatelji