ZMAGOVALEC

Erdoganu absolutna večina

Objavljeno 02. november 2015 09.05 | Posodobljeno 02. november 2015 09.05 | Piše: STA, K. K.

Po skoraj vseh preštetih glasovnicah je Erdoganova stranka prejela 49,4 odstotka glasov in bo imela 316 poslancev v 550-članskem parlamentu, sta ponoči poročali televiziji NTV in CNN-Türk.

ANKARA – Turki so na nedeljskih parlamentarnih volitvah glasovali za »enotnost in celovitost« Turčije, je v prvem odzivu danes ocenil turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, potem ko je njegova Stranka za pravičnost in razvoj (AKP) na volitvah presenetljivo znova dobila absolutno večino v parlamentu. »Naši ljudje so na volitvah jasno pokazali, da imajo raje dejanja in razvoj kot polemike,« je dejal v izjavi. »Dokazali so svojo močno željo po enotnosti in integriteti Turčije,« je dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Ocenil je tudi, da je izid poslal pomembno sporočilo uporniški Kurdski delavski stranki (PKK), da »prelivanje krvi in zatiranje ne moreta soobstajati z demokracijo«. Turški premier Ahmet Davutoglu se je za prepričljivo zmago volivcem zahvalil že v nedeljo in poudaril, da gre za zmago turškega ljudstva. Na nedeljskih predčasnih parlamentarnih volitvah je AKP znova osvojila absolutno večino v parlamentu, ki jo je izgubila na volitvah junija. Po skoraj vseh preštetih glasovnicah je prejela 49,4 odstotka glasov in bo imela 316 poslancev v 550-članskem parlamentu, sta ponoči poročali televiziji NTV in CNN-Türk.

Izidi so presenetljivi, saj so zadnje ankete napovedovale, da bo AKP podprlo med 40 in 43 odstotki volivcev. Za samostojno vladanje sicer potrebuje absolutno večino oziroma 276 sedežev.

Glavno opozicijsko stranko Republikansko ljudsko stranko (CHP) je podprlo 25,4 odstotka volivcev, kar je podobno kot junija, tako da bo v novem parlamentu imela 132 sedežev. Nacionalistična stranka MHP je prejela nekaj manj kot 12 odstotkov glasov in 41 poslanskih sedežev.

Presenečenje je tudi, da je 10-odstotni parlamentarni prag kurdska Stranka ljudske demokracije (HDP) komaj prestopila. Dobila je 10,7 odstotka glasov in 59 sedežev. Stranka se je odrezala slabše kot junija, ko jo je podprlo 13 odstotkov volivcev.

Deli s prijatelji