BEGUNSKA KRIZA

Ena ograja ni dovolj, Makedonija postavila kar dve

Objavljeno 08. februar 2016 20.20 | Posodobljeno 08. februar 2016 20.21 | Piše: STA, T. Pa.

Danes je vojska začela postavljati dodatno žično ograjo ob meji z Grčijo na točki, kjer mejo prečka največ beguncev.

SKOPJE – Makedonska vojska je danes začela postavljati dodatno žično ograjo ob meji z Grčijo, in to na točki, kjer mejo prečka največ beguncev. Makedonija je novembra lani na tem območju začela postavljati prvo žično ograjo, vojska pa je konec tedna po poročanju makedonskih medijev začela ob njej graditi še drugo.

Po poročanju medijev bosta blizu obmejnega mesta Gevgelija na koncu stali dve ograji, med njima pa bo manjši koridor, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug, nemška tiskovna agencija dpa pa, da naj bi bila nova žična ograja dolga 37 kilometrov. Cilj je okrepiti varnost vzdolž meje.

Po podatkih makedonskega notranjega ministrstva je v nedeljo v državo vstopilo več kot 2800 beguncev in migrantov, med njimi tretjina otrok. Od začetka leta je v Makedonijo iz Grčije prispelo 68.0250 migrantov in beguncev, le 10 pa jih je tudi zaprosilo za azil v Makedoniji.

Drugače od lanskega poletja, ko je bilo 75 odstotkov beguncev in migrantov, ki so vstopili v državo, moških, danes do dve tretjini prišlekov predstavljajo ženske in otroci, kažejo podatkih makedonske vlade, kot jih povzema nemški portal Deutsche Welle. Otrok so našteli več kot 25.000.

Makedonske oblasti so poleg tega od začetka leta odkrile več kot 2800 ponarejenih dokumentov. Večinoma je šlo za ponarejene sirske, afganistanske in iraške potne liste, pa tudi ponarejene dokumente, ki naj bi jih v Grčiji izdala evropska agencija za nadzor zunanjih meja Frontex, poročalmakedonski spletni portal time.mk.

Deli s prijatelji