V ZAPOR

El Chapo gre 
v sterilni pekel

Objavljeno 30. maj 2016 16.15 | Posodobljeno 30. maj 2016 16.15 | Piše: M. R.

Zloglasnega šefa mamilarskega kartela Sinaloa Joaquina Guzmana bodo izročili ZDA, kjer bo v najstrožjem zaporu, iz katerega še nihče ni pobegnil.

Pogled na kompleks ADX, najstrožje varovan zapor v ZDA. Foto: AP.

Mehiške oblasti so se konec prejšnjega tedna odločile, da bodo šefa mamilarskega kartela Sinaloa Joaquina Guzmana vendarle izročile ZDA. Ameriške oblasti so zagotovile, da Guzmanu v ZDA ne grozi smrtna kazen, kar je bil eden od pogojev Mehike za izročitev mamilarskega kralja, znanega tudi z vzdevkom El Chapo.

Dva pobega

Ta je v več ameriških zveznih državah obtožen za več različnih kaznivih dejanj. V Teksasu ga bremenijo umora, trgovine z mamili, organiziranega kriminala in pranja denarja, v Kaliforniji pa je obtožen trgovine z mamili. Mehiški predsednik Enrique Pena Nieto je vztrajal, da mora Guzman zaporno kazen prestati v Mehiki, po njegovem drugem pobegu iz zapora pa si je očitno premislil.

Guzman je bil najprej zaprt v zaporu Altiplano blizu mehiške prestolnice, zdaj pa na izročitev ZDA čaka v strogo zastraženem zaporu v mestu Ciudad Juarez blizu ameriške meje. El Chapo je julija lani pobegnil iz zapora v Atiplanu po 1,5 kilometra dolgem rovu, ki so ga izkopali zanj. Prijeli so ga januarja. Pred tem je iz zapora zbežal že leta 2001, ko so ga pretihotapili v košari za umazano perilo.

Če se je Guzman pritoževal nad mehiškim zaporom, potem očitno ne ve, kaj ga čaka v ZDA. Zapor ADX Florence v Koloradu imenujejo kar Alkatraz Skalnatega gorovja. V zaporu s polnim imenom United States Penitentiary Administrative Maximum Facility so od leta 1994 zaprti najhujši zločinci, obtožbe o nehumanem ravnanju z zaporniki pa so za ta zapor nekaj običajnega. V javnosti so se pojavila celo namigovanja, da je zloglasni Guantanamo na Kubi do zapornikov precej prijaznejši...

Teroristi 
v kletkah

Je precej drugačen od drugih zaporov v državi, je pred časom povedal upokojeni paznik, ki je bil v ADX zaposlen tri leta. Imenoval ga je sterilni pekel, saj so prostori brezhibno čisti, zaporniki, obsojeni na najstrožje kazni, pa povsem izolirani od zunanjega sveta. Tu ne poznajo sob za druženje, kjer gledajo televizijo, igrajo karte ali se kako drugače zabavajo. Tudi rekreacije na dvorišču v ADX ne poznajo. Eno uro na dan imajo na voljo posebno kletko, ki še najbolj spominja na kletko za živali, v kateri lahko telovadijo.

Richard Reid, Zacarias Moussaoui

Tu so zaprti ljudje, obsojeni za dejanja, ki po mnenju ameriške oblasti predstavljajo najvišjo stopnjo grožnje. Med njimi je Džohar Carnajev, ki je leta 2013 z bratom izvedel teroristični napad med bostonskim maratonom. V ADX so tudi drugi teroristi, ki so napadali na ameriškem ozemlju, na primer Ramiz Yousef, strateg napada na newyorški WTC 1993., pa Richard Reid, ki je kot čeveljni bombaš, poskušal decembra 2001 na letu iz Pariza v Miami aktivirati eksploziv, skrit v podplatih čevljev, Zacarias Moussaoui, domnevni 20. ugrabitelj v terorističnih napadih 11. septembra 2001 in številni drugi. Zaprti so na zloglasnem oddelku H, kjer je režim najstrožji, o njem pa sproti odloča kar državni tožilec. Kaznjenci so 23 ur v celicah, prhanje je predvideno trikrat na teden, enkrat na mesec pa lahko opravijo celo 15-minutni telefonski klic, ki je seveda nadzorovan.

Deli s prijatelji