ZAMUDA

Ekonomski migranti bodo še varni

Objavljeno 01. december 2015 19.03 | Posodobljeno 01. december 2015 18.14 | Piše: STA, T. L.

Nemčija zamuja z novo azilno zakonodajo.

Tegobe Angele Merkel konec januarja, ko jo je obiskal poljski premier Donald Tusk.

BERLIN – Nemška kanclerka Angela Merkel je danes opozorila, da nova azilna zakonodaja, za katero so se dogovorili koalicijski partnerji v Nemčiji, ne bo zaživela z novim letom, kot so načrtovali. Tega roka ne bodo mogli spoštovati zaradi »proceduralnih vzrokov«, je pojasnila kanclerka.

Posvetovanja se nadaljujejo, je dejala Merklova na skupni novinarski konferenci z novozelandskim premierjem Johnom Keyjem. Nemška vlada želi s prenovljeno azilno zakonodajo vzpostaviti več reda pri sprejemanju beguncev in v prvi vrsti predvsem hitreje odločiti, kdo izmed njih si zasluži pravico do zaščite in zatočišča, kdo pa ne. »Ekonomske migrante« iz varnih držav bi radi tudi hitreje vračali v njihove države.

Poleg tega naj bi tistim, ki bi jim odobrili le t. i. subsidiarno zaščito, omejili pravico do združevanja z drugimi člani družine. Podobne ideje se pojavljajo tudi za »polnopravne« begunce, kot so tisti, ki prihajajo iz Sirije.

Kljub načelnemu dogovoru koalicijskih partnerjev so razlike v podrobnostih, zaradi česar prihaja do zamud v predvidenem procesu sprejemanja zakonodaje. Še posebej se mnenja med konservativci in socialdemokrati krešejo glede pravice do združevanja z družino in pri zdravstveni oskrbi nosečnici in težjih bolnikov med begunci, poroča dpa.

Deli s prijatelji