CENE DOL

Ekonomska kriza oklestila zaslužke prostitutk

Objavljeno 13. april 2013 13.24 | Posodobljeno 13. april 2013 13.24 | Piše: T. L.

Cene so se v zadnjih letih znižale za 50 odstotkov.

Fotografija je simbolična.

LONDON – Zaradi vse večje ekonomske krize so se v težavah znašle tudi britanske prostitutke, in sicer zaradi več dejavnikov: prvi je, da je konkurenca vse večja. Z dohodki občasnega ali bolj pogostega prostituiranja si se več žensk (tudi tiste, ki imajo druge dohodke) pomaga krpati mesečne proračune, na trgu je več prostitutk iz vzhodne Evrope, Brazilije in Azije, ne nazadnje pa se je zaradi krize zmanjšala tudi plačilna moč strank. Podatki, ki so jih predstavili v westminstrskem mestnem svetu, kažejo, da se je zaslužek prostitutk v zadnjih letih prepolovil, tako da so se cene znižale za krepkih 50 odstotkov, poroča britanski BBC.

Manjši zaslužek, bolj neizbirčne pri strankah

Zaradi nižjih cen ženske za manj denarja sprejemajo raznolike stranke, so manj izbirčne pri tem, komu nudijo spolne usluge, zato se med strankami pogosteje znajdejo tudi nasilneži in je verjetnost, da bodo med opravljanjem dela prostitutke žrtve fizičnega obračuna, večja.

V središču Londona se je v zadnjem času zaprlo kar nekaj javnih hiš, kar pomeni, da so dekleta, ki so stranke sprejemala za štirimi zidovi, zdaj na ulici. V Westminstru je sicer med 80 in 100 znanih javnih hiš (največ v Londonu), vendar pa je dejanska številka še višja, pravi poročilo. Na podlagi poročil so se mestni svetniki zavzeli, da bi ranljive »prijateljice noči« zaščitili s poostrenim policijskim varstvom.  

In cene? Od 20 funtov na uro (23,5 evra), medtem ko ekskluzivnejše prostitutke zaslužijo na uro tudi 200 funtov ali 235 evrov. 

Deli s prijatelji