GENIJ

Edini Mozart brez napudrane lasulje

Objavljeno 14. januar 2013 21.44 | Posodobljeno 14. januar 2013 21.45 | Piše: U. S.

Na portretu iz 18. stoletja je mladi glasbeni genij.

SALZBURG – Že več stoletij strokovnjake bega podoba mladega sivolasega moškega. Portret iz 18. stoletja je bil vse doslej ovit v skrivnost, ki so jo zdaj vendarle razvozlali: na majhni sliki ni nihče drug kot mladi glasbeni genij, skladatelj Wolfgang Amadeus Mozart.

Strokovnjaki iz salzburškega muzeja Mozarteum so namreč sklenili, da je to res portret mladega Mozarta. Skladatelj je bil navadno upodobljen z belo napudrano lasuljo, prav v tej pa tiči vzrok, da je prepoznavanje mladeniča na sliki trajalo tako dolgo: je namreč brez nje! Raziskovalci pravijo, da med 14 znanimi portreti Mozart le s tega strmi v opazovalca s svojimi lasmi. Poznavalec Cristoph Grosspietch je povedal, da trditve strokovnjakov muzeja temeljijo na raziskavah potreta in zgodovinskih zapisih iz tistega časa. V dolgotrajnem procesu so skrivnostni portret neznanega avtorja primerjali z drugimi portreti skladatelja. Grosspietch je še povedal, da je ista ekipa strokovnjakov ugotovila, da na nekem drugem portretu, na katerem je upodobljen mladenič s ptičjim gnezdom v roki, ni Mozart, kot je veljalo doslej.

Mozart je bil izjemno majhen

Avstrijec, umrl je leta 1791, je eden najbolj znanih in slavnih skladateljev klasičnega obdobja, zložil je več kot 600 del: skladal je od petega leta starosti, ko je že odlično igral klavir in violino in nastopal na evropskih dvorih. Irski igralec in tenorist Michael Kelly ga je opisal kot izjemno majhnega moškega, zelo suhljatega in bledega z veliko močnimi lasmi, na katere je bil zelo ponosen in jih je urejal s precejšnjo nečimrnostjo.

Deli s prijatelji