KRIZA

ECB rahlo poslabšal gospodarsko napoved za območje evra

Objavljeno 06. junij 2013 20.08 | Posodobljeno 06. junij 2013 20.09 | Piše: STA, A. L.

Inflacija bo letos v povprečju v območju evra 1,4-odstotna in ne 1,6-odstotna.

Mario Draghi, predsednik ECB.

FRANKFURT – Evropska centralna banka (ECB) je podala slabšo gospodarsko napoved za območja evra. Gospodarstvo se letos tako ne bo skrčilo za 0,5, temveč za 0,6 odstotka. Predsednik ECB Mario Draghi je v zvezi z gospodarsko napovedjo izpostavil vztrajanje več tveganj, med drugim možnost šibkejšega povpraševanja in neustrezne implementacije strukturnih reform.

Osrednja denarna ustanova v območju evra pa je malenkost izboljšala gospodarsko napoved pri evrskih državah za prihodnje leto. Potem ko je marca pričakovala, da bo območje evra leta 2014 imelo enoodstotno rast, zdaj pričakuje, da bo rast v povprečju 1,1-odstotna.

Inflacija nižja

»Svet ECB še vedno zaznava tveganja za gospodarsko napoved v območju evra,« je na današnji novinarski konferenci po seji sveta poudaril predsednik ECB Mario Draghi. »Ta vključujejo možnost šibkejšega domačega in tujega povpraševanja ter možnost počasne in neustrezne implementacije strukturnih reform v evrskih državah,« je dejal.

Najnovejša napoved malenkost spreminja tudi napoved inflacije v letošnjem letu. Ta bo letos v povprečju v območju evra 1,4-odstotna in ne 1,6-odstotna, kot je predvidevala predhodna napoved. Znižanje je zlasti posledica padca cen nafte.

Za prihodnje leto medtem napoved za rast cen življenjskih potrebščin ostaja nespremenjena pri 1,3 odstotka.

Deli s prijatelji