ZDRAVNIK

Ebola že v Italiji

Objavljeno 24. november 2014 15.10 | Posodobljeno 24. november 2014 15.12 | Piše: STA, Mo. S.

Okuženi zdravnik je na poti v Rim, kjer se bo zdravil v bolnišnici, specializirani za nalezljive bolezni.

RIM – Pri pomoči obolelim za ebolo se je v Sierri Leone s tem virusom okužil italijanski zdravnik, ki je že na poti na zdravljenje v Italijo, je danes sporočilo zdravstveno ministrstvo v Rimu. Gre za prvi primer okužbe z ebolo italijanskega državljana.

Zdravnik naj bi v Rim prispel danes zvečer ali v torek zgodaj zjutraj, zdravil pa se bo v bolnišnici, specializirani za nalezljive bolezni, Lazzaro Spallanzani. Zdravnik je v Sierri Leone deloval za nevladno organizacijo Emergency, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dobro se drži

»Njegovi družini lahko zagotovimo, da se zdravnik počuti dobro. Čez noč ni imel vročine ali drugih simptomov, zjutraj pa je zaužil zajtrk,« je v sporočilu zapisala zdravstvena ministrica Beatrice Lorenzin. Zdravnik ima sicer nekatere simptome okužbe z ebolo, a je po zagotovilih ministrstva na splošno v dobrem stanju. Resnejši simptomi se sicer lahko pojavijo še nekaj tednov po okužbi.

Po navedbah zdravstvenega ministrstva so razmere v Sierri Leone alarmantne, saj se ebola širi z okrog 100 novimi primeri na dan. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je v državi trenutno z ebolo okuženih več kot 5000 ljudi, a bi lahko bila ta številka veliko večja.

Za ebolo je v najnovejšem izbruhu na zahodu Afrike umrlo že več kot 5400 ljudi, okuženih pa jih je več kot 15.000.

Deli s prijatelji