OKUŽENIH VSE VEČ

Ebola grozi: izognite se tem državam, da se ne nalezete

Objavljeno 01. avgust 2014 09.32 | Posodobljeno 01. avgust 2014 09.32 | Piše: STA, A. L.

V Afriki mrtvih že 729 ljudi.

Največkrat je posledica ebole smrt.

WASHINGTON – Ameriški Center za nadzor nad boleznimi in preventivo (CDC) je v četrtek pozval vse prebivalce ZDA, naj se izogibajo potovanjem v Gvinejo, Liberijo in Sierro Leone, kjer beležijo najhujši izbruh smrtonosnega virusa ebole do zdaj. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je za ebolo v Afriki letos umrlo že 729 ljudi.

ZDA so v četrtek v prestolnico Liberije Monrovio poslale posebno letalo za evakuacijo dveh ameriških zdravstvenih delavcev, ki sta se okužila z virusom ebole.

Potrebujejo zdravstveno osebje

WHO in predsedniki zahodnoafriških držav se bodo danes sestali v Gvineji, kjer bodo začeli 100 milijonov dolarjev vreden skupen akcijski načrt za soočanje z izbruhom. Generalna direktorica WHO Margaret Chan je v četrtek v Ženevi povedala, da je treba zaradi obsega izbruha virusa odgovor dvigniti na višjo raven.

Tri afriške države potrebujejo več sto zdravnikov in medicinskih sester, epidemiologe, strokovnjake za družbeno mobilizacijo, logistiko in obdelavo podatkov. Načrt predvideva tudi ukrepe za odkrivanje okužb in preventivo ter boljši nadzor na mejah. Po podatkih WHO se je z virusom ebole od začetka leta v omenjenih državah in Nigeriji okužilo 1323 ljudi, umrlo pa jih je 729.

Virus ebole je lahko smrtonosen v 90 odstotkih primerov okužb. Povzroča hude bolečine v mišicah, vročino, glavobol in nezaustavljivo krvavenje ter odpoved ledvic in jeter.

Deli s prijatelji