UNIČEVANJE KULTURE

Džihadisti IS v Iraku v zrak vrgli antično mesto Hatra

Objavljeno 07. marec 2015 18.09 | Posodobljeno 07. marec 2015 18.09 | Piše: STA, A. L.

Pomagali naj bi si z eksplozivom.

Fotografija je simbolična.

BAGDAD – Džihadisti Islamske države (IS) nadaljujejo uničevalni pohod po antičnih mestih na severu Iraka; zdaj naj bi začeli uničevati antične ostanke v mestu Hatra, ki je na Unescovem seznamu svetovne kulturne dediščine. Pri tem naj bi si pomagali z eksplozivom, je sporočil vodja oddelka za arheologijo na univerzi v Mosulu Hamed al Džaburi.

»To je nov zločin nad iraškimi antičnimi zakladi,« je za nemško tiskovno agencijo dpa dejal al Džaburi. Da IS res izvaja uničevanje Hatre sicer še ni mogoče dobiti neodvisne potrditve, še poroča dpa.

Hatra leži kakih 110 kilometrov severozahodno od Mosula, drugega največjega mesta v Iraku, ki je praktično postal glavno mesto IS v Iraku. Hatra, ki je nastala v 3. stoletju pred našim štetjem, je na Unescovem seznamu svetovne kulturne dediščine in slovi po svojih templjih.

Direktorica Unesca: To je vojni zločin!

Pred tem so se džihadisti IS že spravili nad ostanke asirske civilizacije v muzeju v Mosulu in v mestu Nimrud, ki je nastalo v 13. stoletju pred našim štetjem.

Te artefakte naj bi uničevali, ker naj bi predstavljali politeistične idole in naj bi bili tako v nasprotju z islamom.

Generalna direktorica Unesca Irina Bokova je barbarstvo IS že označila za vojni zločin. Zahtevala je tudi izredno zasedanje varnostnega sveta Združenih narodov na to temo in pozvala k preiskavi mednarodnega kazenskega sodišča.

Deli s prijatelji