JEDRSKA GROŽNJA

Džihadisti se hvalijo: Umazana bomba je v Evropi

Objavljeno 09. december 2014 15.15 | Posodobljeno 09. december 2014 15.18 | Piše: T. L.
Ključne besede: IS bomba

Potem ko so poleti iz iraškega Mosula odnesli 40 kilogramov urana, se zdaj hvalijo, da so izdelali tako imenovano umazano bombo.

WASHINGTON – »Radioaktivna naprava se zdaj nahaja v Evropi,« naj bi na twitterju že konec novembra zapisal domnevni strokovnjak za orožje Muslim Al-Britani, ki trdi, da dela kot strokovnjak za eksploziv in občasni ostrostrelec v Siriji za Islamsko državo. Njegove trditve je sicer nemogoče preveriti, saj je včeraj Twitter blokiral njegov uporabniški račun.

Že pred dnevi so se sicer v medijih pojavljale novice, da imajo pripadniki IS v svojih rokah tako imenovano umazano bombo oziroma radiološko orožje, ki radioaktivno snov združuje s konvencionalnimi eksplozivi. Da so skrajneži iz univerzitetnega raziskovalnega centra v iraškem Mosulu ukradli 40 kilogramov urana in naredili radioaktivno orožje, so julija letos sporočili Iračani. Ukradena količina sicer ne zadostuje za izdelavo prave jedrske bombe, lahko pa se jo uporabi pri izdelavi umazane bombe. Ta je sicer manj nevarna, vendar pa radioaktivni material, ki ga vsebuje, povzroča obsežno kontaminacijo območij. 

V prid trditvi, da skrajneži posedujejo nevarne snovi, govorijo tudi informacije, ki prihajajo iz ameriške vlade in po katerih naj bi IS poskušal pretihotapiti nevarne snovi iz Iraka. Nekdanji svetovalec Pentagona Michael Rubin meni, da bi bilo takim napovedim treba posvetiti več pozornosti. »Morda Al-Britani laže, morda pa ne. No, zahodne varnostne službe bi bile neumne, če bi predpostavljale, da se nič ne dogaja.« Dodaja, da imajo teroristične skupine motivacijo in zdaj, zahvaljujoč vakuumu, ki je nastal zaradi umika sil iz Iraka, tudi sredstva, da udarijo po Zahodu kot še nikoli do zdaj. 

Deli s prijatelji