UNIČUJEJO

Džihadisti razstrelili slavolok zmage

Objavljeno 05. oktober 2015 09.51 | Posodobljeno 05. oktober 2015 09.51 | Piše: STA, K. K.

Džihadisti skupine Islamska država so razstrelili znameniti slavolok zmage v starodavni Palmiri, ki je na Unescovem seznamu svetovne kulturne dediščine.

DAMASK – Džihadisti skupine Islamska država so razstrelili znameniti slavolok zmage v starodavni Palmiri, ki je na Unescovem seznamu svetovne kulturne dediščine. Slavolok je izviral iz 2. stoletja našega štetja, so sporočili iz pristojnega sirskega vladnega direktorata.

Džihadisti IS so Palmiro, ki je na seznamu svetovne kulturne dediščine Organizacije združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) od leta 1980, zasedli maja, nato pa v tem mestu začeli uničevati starodavne spomenike in druga arheološka najdišča. Avgusta so razstrelili glavni tempelj, zdaj pa je na vrsto prišel še slavolok zmage. V Unescu so tovrstna dejanja džihadistov označili za »nedopusten zločin proti civilizaciji«.

Palmira je bila sicer v antičnem času kot oaza sredi sirske puščave pomembno trgovsko središče. Arhitektura je bila kombinacija nabatejske kulture z grškimi in rimljanskimi elementi, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Deli s prijatelji