NA SPLETU

Džihadisti objavili »seznam za odstrel«

Objavljeno 30. april 2016 15.04 | Posodobljeno 30. april 2016 13.20 | Piše: T. L.

Na njem se je znašlo na tisoče ljudi, za katere skrajneži menijo, da zaslužijo smrt.

Takšno zastavo naj bi izobesili v BiH.

NEW YORK – Skupina hekerjev, ki je povezana s skrajno teroristično Islamsko državo (IS), je na svetovnem spletu objavila seznam tisoče prebivalcev ameriškega New Yorka, ki bi morali biti tarče sledilcev skupine džihadističnih skrajnežev, je agenciji Reuters zaupal eden od zanesljivih virov.

Newyorška policija in FBI sta z ljudmi s seznama že navezala stik, viri pa trdijo, da ne gre za resno grožnjo. Za Reuters so iz agencije FBI odgovorili, da po standardnih pravilih ne komentirajo posebnih operacij ali preiskav in da zvezna agencija obvešča posameznike in skupine o zbranih formacijah, ki kažejo na njihovo morebitno varnostno ogroženost.

Na seznamu hekerjev so po pisanju agencije imena, priimki, naslov in elektronski naslovi, menda pa naj bi bili nekateri od navedenih podatkov zastareli, je še povedal vir. 

Lani je z IS povezana skupina objavila domnevna imena, kontaktne podatke in fotografije 100 ameriških vojakov in sledilce pozvala, naj jih pobijejo. Sicer pa so ameriške oblasti od leta 2013 aretirale že več kot 70 ljudi, ki so poskušali podpreti IS.  

Deli s prijatelji