KOLESARSKE STEZE

Dvokolesna revolucija v Severni Koreji?

Objavljeno 16. avgust 2015 12.20 | Posodobljeno 16. avgust 2015 12.21 | Piše: S. I.

V središču Pjongjanga so uredili prve prave kolesarske steze. Čeprav je koles vedno več, veliko prebivalcev prestolnice nanje gleda s posmehom.

A koles ni 
prav veliko... 
Foto: Reuters

PJONGJANG – V Pjongjangu, glavnem mestu Severne Koreje, so ob glavnih prometnicah uredili kolesarske steze, s čimer želijo zmanjšati število prometnih nesreč, v katerih so udeleženi pešci in kolesarji. Kolesa v tej samoizolirani komunistični državi postajajo priljubljeno prevozno sredstvo, res pa je, da so predraga za veliko večino prebivalstva, ki še vedno živi v revščini. Zasebna lastnina je v Severni Koreji še naprej bolj izjema kot pravilo.

Na pločnikih v središču Pjongjanga so tako zamenjali betonske kocke z ravnimi kolesarskimi stezami, označenimi z belimi črtami. Po severnokorejskih cestnoprometnih predpisih se kolesarji ne smejo voziti po mestnih ulicah, namenjenih avtomobilom, zato so si dolga leta morali deliti pločnike s pešci. »Zaradi tega so se redno dogajale nesreče. Kolesarji so morali voziti zelo počasi in previdno ter pogosto uporabljati zvonec,« pravi Simon Cockerell iz pekinške turistične agencije Koryo Tours, ki organizira izlete zahodnjakov v Severno Korejo.

Kolo še ni kul

Pjongjang, kar v korejščini pomeni ravnina ali mirna dežela, je geografsko gledano prijazno mesto za kolesarje, saj, kakor pove že ime, nima vzpetin, a je v preteklosti že večkrat uveljavilo – in umaknilo – prepovedi in omejitve za vožnjo s kolesom v središču mesta. Po Cockerellovih besedah je število kolesarjev v zadnjih letih zraslo za kakšnih 50 odstotkov, čeprav se marsikateremu Pjongjanžanu zdi vožnja s kolesom premalo sofisticirana. »To ni najbolj običajno prevozno sredstvo za povprečnega prebivalca prestolnice. Veliko ljudi, predvsem moških, na vožnjo s kolesom še zdaj gleda posmehljivo,« pravi Simon Cockerell, čigar turistična agencija organizira tudi kolesarske izlete po Severni Koreji. 

Deli s prijatelji