TEŽAVE

Dvojni črni dim v italijanskem parlamentu

Objavljeno 15. marec 2013 15.29 | Posodobljeno 15. marec 2013 15.29 | Piše: STA, A. L.

Nobena koalicija ni dobila absolutne večine v nobenem od obeh domov parlamenta.

Pier Luigi Bersani.

RIM – V Italiji danes potekata ustanovni seji nove poslanske zbornice in senata, na katerih parlamentarci volijo predsednika obeh domov. Prvo glasovanje je bilo neuspešno in zaradi pata, ki so ga prinesle volitve, je pričakovati, da bo glasovanje uspešno šele po več poskusih. Tako v senatu kot poslanski zbornici so poslanci Demokratske stranke in Ljudstva svobode uresničili svoje napovedi in v prvem glasovanju oddali prazne glasovnice ter tako poskrbeli za 'črn dim'. Predvsem Ljudstvo svobode je želelo na ta način »disciplinirati« levico, da bi se o predsedniku poslanske zbornice in senata vendarle dogovorila z njimi in listo Maria Montija ter se prenehala dogovarjati z gibanjem Pet zvezd Beppeja Grilla.

Grožnje z obstrukcijo

Da bosta ustanovni seji pestri, so nakazovali že izidi volitev, ki nobeni koaliciji niso prinesli absolutne večine v nobenem domu parlamenta, prav tako pa se v pogajanjih o kandidatih za predsednika stranke niso mogli dogovoriti pred glasovanjem. Poleg tega so v stranki Silvia Berlusconija Ljudstvo svobode še pred kratkim grozili, da bodo sejo zaradi sodnih postopkov zoper Berlusconija obstruirali. To se nazadnje ni zgodilo.

Glasujejo samo za svojega kandidata

Grillovo gibanje je bilo edino, ki je še pred glasovanjem objavilo imeni svojih kandidatov za predsednika senata in poslanske zbornice. Današnji dan pa so označili kot zgodovinski za Italijo. Največ težav z izvolitvijo predsednika je pričakovati v senatu, kjer je potrebna absolutna večina glasov (161), ki pa je nobeni predvolilni koaliciji ni uspelo osvojiti. V poslanski zbornici so razmere nekoliko lažje, saj v četrtem glasovanju ni več potrebna dvotretjinska večina glasov, ampak absolutna večina, ki jo ima levosredinska koalicija. V gibanju Pet zvezd so pred začetkom glasovanja v senatu dejali, da ne bodo glasovali za nobenega drugega kandidata kot svojega.

Nobeden nima absolutne večine

Izvolitev obeh predsednikov je nujna za začetek posvetovanj o podelitvi mandata za sestavo nove vlade pri predsedniku republike Giorgiu Napolitanu in kasnejšo sestavo vlade. Posvetovanja naj bi se predvidoma začela prihodnji torek, prvo priložnost za sestavo vlade pa naj bi dobil Bersani, ki je z levosredinsko koalicijo dobil absolutno večino v poslanski zbornici, medtem ko v senatu nima absolutne večine nobeden.

Deli s prijatelji