STARANJE

Dve starosti enega obraza

Objavljeno 10. junij 2012 13.40 | Posodobljeno 10. junij 2012 17.00 | Piše: M. R.

Primer voznika tovornjaka iz ZDA, ki so mu sončni žarki postarali del obraza.

Mož na fotografiji je star 69 let. Koža na desni strani njegovega obraza jih kaže približno toliko, medtem ko je na levi strani videti dvajset let starejša. Glavni krivec, da ima koža na njegovem obrazu dve povsem različni podobi, je – sonce.

Skoraj trideset let, ki jih je preživel v svojem tovornjaku, mu je sonce skozi steklo na levi strani neusmiljeno žgalo obraz. Ta drastična razlika zelo nazorno kaže, kako nevarni so lahko ultravijolični žarki za našo kožo.

Poškodbe kožnih celic

Dermatologa z univerze Northwestern v Chicagu Jennifer Gordon in Joaquin Brievasta sta proučevala njegov primer in izsledke raziskave objavila v prestižni medicinski reviji New England Journal of Medicine. Ob začetku poletnih počitnic je to odličen primer, ki nas opozarja, kako pozorni moramo biti pri zaščiti kože, še posebno na plaži in ob vodi.

Staranje, ki so ga povzročili ultravijolični žarki na tovornjakarjevem obrazu, se strokovno imenuje fotostaranje (dermatoheliosis). UV-žarki namreč poškodujejo dedni material v kožni celici, kar zmanjša njihovo sposobnost obnavljanja, zato se koža na delih, ki so bolj izpostavljeni soncu, bistveno hitreje postara. Sonce oddaja tri vrste UV-žarkov, za našo kožo pa so najbolj nevarni žarki UVA in UVB, ki prodrejo v zaščitni plašč zemeljskega ozračja. Žarki UVB so glavni krivci za sončne opekline, UVA pa prodrejo globlje in lahko povzročijo različna kožna obolenja. Med manj nevarne posledice pretirane izpostavljenosti sončnim žarkom spadajo trdovratni madeži in akne rosaceo, ki se najpogosteje pojavijo na obrazu, okoli nosu in lic. UV-žarki lahko povzročijo eno od treh oblik kožnega raka, med katerimi je najbolj nevaren maligni melanom.

Nujna zaščita

Dermatologi priporočajo zaščito pred UV-žarki za vse vrste kože. Tisti z bolj svetlo poltjo naj uporabljajo preparate z višjim zaščitnim faktorjem (30 ali več), ki morajo vsebovati zaščito pred žarki UVA in UVB. Najprimernejši so kreme ali olja brez konzervansov in arom, ki lahko povzročijo kožne alergije. Pomembno je tudi, da so zaščitna sredstva odporna proti vodi.

Deli s prijatelji