UTIŠANI RAZISKOVALCI

Dve leti so nam skrivali: VW, porscheje, audije lahko ukradejo brez ključa

Objavljeno 18. avgust 2015 16.29 | Posodobljeno 18. avgust 2015 14.57 | Piše: A. L.

Tehnologijo s hibo uporabljajo v 126 različnih tipih vozil.

Fotografija je simbolična.

Imate avto z daljinskim upravljanjem? Potem utegnete biti med tistimi, ki jim avto z lahkoto ukradejo. Raziskovalci so namreč odkrili pomanjkljivost v sistemu za daljinsko odklepanje in zaklepanje vozil, ki omogoča, da se vozilo enostavno odklene in ukrade, poroča Daily Mail.

Na seznamu ogroženih vozil so se znašli proizvajalci Audi, Fiat, Honda, Kia, VW, Volvo in drugi.

Trije raziskovalci iz Evrope so z napako seznanjeni od leta 2012, proizvajalce pa so o tem nemudoma obvestili. Seznam vozil vključuje tudi luksuzna vozila, kot so porsche, audi, bentley in lamborghini.

image
Vozila, ki uporabljajo Megamost Crypto transponder. Krepko so označena tista, ki so jih preizkusili v eksperimentu.

Raziskovalci trdijo, da je vzrok iskati v Megamost Crypto transponderju, ki skrbi za kodiranje signala med avtom in daljincem. Uporabljajo ga pri Audiju, Fiatu, Hondi, VW, Volvu in drugih (več o tem v zgornji tabeli).

Namesto zahvale so si nakopali tožbe

Raziskovalci so v drugi polovici leta 2012 švicarskemu proizvajalcu čipov dali na voljo devet mesecev, da hibo odpravi, preden raziskavo obelodanijo. A v letu 2013 se je zgodilo nekaj povsem drugega: VW in še nekateri drugi so tožili raziskovalce, univerze in njih osebno. Na začetku se je britansko sodišče postavilo na stran VW, saj da so želeli obvarovati lastnike vozil. Naposled so se dogovorili, da se iz poročila izpustijo določene podrobnosti ...


RollJam: naprava, ki odklepa avte

Heker Samy Kamkar je za 30 dolarjev izdelal napravo, ki ima sposobnost odklepanja vozila. Treba jo je le postaviti na vozilo ali v njegovo bližino, ob zaklepanju vozila pa ta blokira signal. Kodo za zaklepanje (vsako je mogoče uporabiti samo enkrat!) naprava prestreže in jo shrani. Če lastnik opazi, da vozilo ni zaklenjeno, še enkrat pritisne na upravljalnik. Naprava ima tako dve kodi, eno pa uporabi za zaklepanje vozila. Še vedno ostane ena neuporabljena. Lastnik mirno odide, zlikovec pa lahko v vozilo vstopi, ne da bi moral uporabiti silo. Kar je še bolj strašljivo: podobno »ranljivost« naj bi imela tudi nekatera garažna vrata.

 

Deli s prijatelji