PRETRESLJIVO

Dvakrat zasilno pristali

Objavljeno 10. avgust 2013 15.23 | Posodobljeno 10. avgust 2013 15.23 | Piše: E. B.

Okoli 300 potnikov je obtičalo v Riadu, ker je isto letalo dvakrat odpovedalo!

Letalo je strmoglavilo v morje.

RIAD – Potniki, ki so leteli iz Riada proti Londonu, so morali v 24 urah kar dvakrat preživeti pretresljivo izkušnjo zasilnega pristajanja! Kaj je narobe z zakrilci boeinga 747 družbe British Airways, strokovnjaki še vedno ugotavljajo, a le po zaslugi prisebnih pilotov, ki so pravočasno ugotovili tveganje in se vrnili na letališče v prestolnici Savdske Arabije, so vsi živi in zdravi, čeprav pošteno besni in slabotni. Letalo bi se moralo prvič odpraviti proti britanski prestolnici v četrtek ob 12.40, mednarodno letališče kralja Kalida pa je iz neznanih razlogov zapustilo šele pet ur pozneje.

A tja se je že po štiridesetih minutah tudi vrnilo: sistem z zakrilci je namreč kmalu po vzletu odpovedal, so se oglasili iz pilotske kabine, zato morajo zasilno pristati v Riadu, še prej pa v puščavo odvreči 20 ton goriva. Po zares trdem pristanku na letališki stezi, kamor so že pridivjala reševalna vozila in gasilci, so na smrt prestrašeni potniki sprva brez pojasnila ždeli na letališču, tamkajšnje osebje pa jim je potem hladno pojasnilo, naj si sami preskrbijo prenočišče, a naj se vrnejo že ob 3. uri zjutraj za vnovični odhod. In tako je tudi bilo: več kot tristo turistov in poslovnežev, namenjenih v London, se je sredi noči spet vkrcalo na domnevno popravljenega boeinga, spet vzletelo s skoraj šest urno zamudo – in po pol ure ponovilo srhljivo vajo!

Napovedi tožb se vrstijo

Znova so odpovedala zakrilca, znova so krožili nad puščavo, da so se znebili goriva, in znova zelo trdo pristali; tokrat je med potniki zavladala še večja panika, vpitje in jok pa sta se prepletala z glasnim preklinjanjem, mnogi so celo bruhali in se poslavljali od življenja. Ob nezaslišanem zapletu se k sreči ni nihče poškodoval, a sedemdeset besnih potnikov je sklenilo obračunati s prevoznikom in je več kot pet ur po zasilnem pristanku protestno sedelo na okvarjenem letalu, dokler jih niso na hladno pregnale neznosno visoke temperature, ki so se približevale 50 stopinjam Celzija.

»Le kako so nas lahko vkrcali na isto letalo, če to ni bilo ustrezno popravljeno?« so bentili mnogi razjarjeni in pretreseni, ki pa bodo morali – tokrat na račun British Airwaysa, ki jim je priskrbel hotelsko bivanje, obroke in nove vozovnice – verjetno še kakšen dan počakati na varen in zanesljiv polet do Otoka. Napovedi tožb se seveda kar kopičijo.

Deli s prijatelji