NADZOR

Duhovščini nič več drog in alkohola

Objavljeno 19. junij 2014 23.15 | Posodobljeno 19. junij 2014 23.15 | Piše: STA, B. P.

Na Tajskem so uvedli 24-urno telefonsko linijo, prek katere bo javnost lahko opozarjala na neprimerno obnašanje budističnih menihov.

Fotografija je simbolična.

BANGKOK – Duhovščina na Tajskem je v zadnjih mesecih prišla na zelo slab glas, za ostrejši nadzor menihov in vročo linijo pa so se odločili po tem, ko je v javnost pricurljalo več poročil o menihih, ki jemljejo droge ali pijejo. Zelo odmeven je bil majski primer, ko je bilo pet menihov izobčenih zaradi spolnih zlorab dečkov.

Lani septembra pa so oblasti zasegle za skoraj 800.000 dolarjev premoženja, vključno z avtomobiloma znamk Porsche in Mercedez-Benz, menihu zaradi spornega potovanja z zasebnim letalom in obtožbe, da je pred desetletjem zaplodil otroka mladoletnici.

»Vročo linijo smo ustanovili, da bi omogočili ljudem prijavo vedenja, ki ogroža našo vero,« je dejal predstavnik tajske službe za budizem (NOB) Nopparat Benjawattananant in dodal, da »lahko ljudje prijavijo neprimerno obnašanje menihov, ki ni v skladu z določili vere, na primer, če vidijo človeka, ki se pretvarja za meniha in prosi za donacije«.

V državi, kjer ima vera velik vpliv in kjer je okoli 270.000 menihov, je težko nadzirati vedenje vsakega posebej. Zato bo NOB, kot je poudarila, takoj po prejetju pritožbe ukrepala.

Deli s prijatelji