POHVALNO

Država bo 60.000 državljanom odpisala dolgove

Objavljeno 15. januar 2015 20.15 | Posodobljeno 15. januar 2015 20.15 | Piše: STA, Mo. S.

Dolgove bodo odpisali zlasti socialno ogroženim in tistim s posebnimi potrebami.

ZAGREB – Hrvaška vlada je danes sprejela ukrepe za omilitev finančnih težav socialno najbolj ogroženih državljanov, ki so bili v postopkih izvršbe zaradi dolgov, ki ne presegajo 35.000 kun (4580 evrov). V Banskih dvorih pričakujejo, da bodo zagotovili nov začetek za približno 60.000 ljudi, ki dolgujejo bankam ter telekomunikacijskim in komunalnim podjetjem.

Na Hrvaškem je približno 320.000 državljanov, ki imajo blokirane račune zaradi različnih dolgov. Vlada je objavila, da je bila sredi lanskega leta vrednost dolgov državljanov nekaj več kot 28 milijard kun (3,65 milijarde evrov). Približno 90 odstotkov državljanov je bilo v hudih finančnih težavah več kot leto dni.

V akciji sodelujejo tudi podjetja

Z novimi ukrepi nameravajo odpisati dolgove približno 60.000 materialno najbolj ogroženim državljanom, ki nimajo niti premoženja niti prihrankov, iz katerih bi lahko vrnili dolgove, ter imajo račune blokirane več kot leto dni. Njihove obveznosti so ocenjene na nekaj več kot 210 milijonov kun (27,4 milijona evrov). Pred tem je vlada podpisala sporazum z bankami in s telekomunikacijskimi podjetji, ki so se bili pripravljeni odpovedati terjatvam do 10.000 kun (1305 evrov), medtem ko so javna komunalna podjetja v štirih največjih hrvaških mestih soglašala z odpisom največ 25.000 kun (3263 evrov).

Le pod določenimi pogoji

Kot je povedala ministrica za socialno politiko in mlade Milanka Opačić, pričakuje, da bodo tudi druga hrvaška mesta sledila zgledu štirih največjih. Izpostavila je, da so vladni ukrepi strogi ter da bodo dolgove odpisali predvsem socialno ogroženim, vključno z osebami s posebnimi potrebami. Kot drugi kriterij je navedla, da bodo ugodnosti deležne osebe, ki imajo manj kot 2500 kun (326 evrov) mesečnih prihodkov ali manj kot 1250 kun (163 evrov) na člana gospodinjstva. Na ta način bi olajšali življenje tudi najbolj ogroženim upokojencem.

Pogoj je tudi, da nimajo drugih nepremičnin razen tiste, v kateri živijo, ter da nimajo drugega premoženja, ki bi ga lahko prodali, ne da bi ogrožali svojih osnovnih življenjskih potreb, je dodala. Pojasnila je, da gre večinoma za državljane, ki nimajo blokiranega računa zaradi osebnih napak, temveč zaradi dolgotrajne gospodarske krize, zaradi katere so mnogi ostali brez služb.

Priložnost za nov začetek

Vlada je z ukrepi pokazala občutljivost za socialno najbolj ogrožene prebivalce, ki naj bi učinke občutili po 1. marcu in bodo imeli priložnost za nov začetek, je dejala. Dodala je, da gre za enkraten ukrep vlade ter da pripravljajo zakon o osebnem stečaju, s katerim naj bi preprečili, da bi državljani prišli do točke, ko ne morejo več nadzirati svojih obveznosti.

Deli s prijatelji